Hlavní obsah

Do Řecka míří čtyřikrát více migrantů než vloni, letos jich je už 160 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Athény
Aktualizováno

Do Řecka jen během minulého týdne dorazilo 21 tisíc migrantů, uvedla OSN. Jejich počty jsou čtyřikrát vyšší než v loňském roce. Celkem jich letos do země přišlo už 160 tisíc, uvedla ve středu agentura Reuters. Vloni to bylo jen 40 tisíc.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trajekt Eleftherios Venizelos odplul z KosuVideo: Reuters

 
Článek

V minulém měsíci břehů Evropy dosáhlo 107 500 uprchlíků, uvedl úřad EU Frontex s tím, že je to už třetí měsíční rekord v řadě. V červnu jich bylo přes 70 tisíc.

Německo současně zvýšilo odhad počtu migrantů, kteří se letos dostanou do země a budou v ní žádat o azyl, ze 450 tisíc na nejméně 750 tisíc. Německý list Die Welt v této souvislosti poznamenal, že není možné, aby většina migrantů končila v Německu a ve Švédsku. Počet azylantů je tak vyšší než v roce 1992 za války v Bosně, kdy jich bylo 438 tisíc.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řecký Kos čelí přílivu migrantů Video: Reuters

Většina uprchlíků zamířila v posledním týdnu na ostrov Kos a ostrovy v jeho sousedství. Obvykle tam připluli na gumových člunech z nedalekého Turecka.

Trajekt do Soluně

Protože na Kosu panoval po příchodu poslední vlny migrantů chaos, řecká vláda vyslala minulý týden k ostrovu obří trajekt Eleftherios Venizelos, který umožnil přijmout a dočasně ubytovat 2500 syrských běženců.

Foto: Tereza Šupová, ČTK

Trajekt Eleftherios Venizelos, který slouží jako nouzové středisko pro migranty na řeckém ostrově Kos.

Ve středu trajekt se zhruba 1700 syrskými uprchlíky ostrov opustil a zamířil do Soluně. Podle řeckého listu To Vima se zastaví na ostrovech Kalymnos a Leros v Egejském moři. Po doplnění zásob se vrátí na Kos k přepravě další skupiny.

Migranti z jiných zemí se ale na trajekt nedostali a nadále přespávají pod širým nebem.

List To Vima napsal, že řecká vláda chce najmout ještě jeden trajekt s kapacitou 2500 lidí, aby ulevila přetíženým ostrovům. Stejně jako Eleftherios Venizelos bude mít loď na palubě středisko k registraci uprchlíků, protože na ostrovech k tomu není dostatečná infrastruktura, uvedl vládní mluvčí.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Naloďování uprchlíků na ostrově Kos do lodě do Atén

Soluň je cílovým přístavem, protože většina uprchlíků míří dále do Evropy a tudy se mohou dostat do sousední Makedonie a přes Srbsko pak do Maďarska a odtud na západ nebo sever Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám