Hlavní obsah

Do loupeže peněz z pancéřového vozu ve Švýcarsku je zapleten Čech

Bern

V Thunstettenu ve švýcarském kantonu Bern ukradli lupiči z dodávky přepravující peníze přes 4,5 milionu švýcarských franků (105 milionů Kč). O případu podle švýcarského tisku teprve v pátek informovaly místní úřady s tím, že peníze se policii zatím nepodařilo vypátrat. Jeden z podezřelých je ve vazbě v České republice, zatím však nebylo požádáno o jeho vydání, napsaly server 24heures.fr a bulvár Blick.

Foto: Profimedia.cz

Policisté v Bernu

Článek

Loupež byla spáchána 11. července. Řidič dodávky pomohl pachatelům přeložit peníze do další dodávky značky Mercedes. Zatčen byl 14. srpna a byla na něj uvalena tříměsíční vazba. Federální soud nyní odmítl jeho žádost o propuštění na svobodu, i když zadržený už spolupracuje s policií, a prodloužil vazbu až do února.

Snahou je získat zpět ukradenou sumu. Řidič ji údajně předal komplicovi z České republiky, který je už ve vazbě, ale Švýcarsko zatím nepožádalo o jeho vydání. Ani ten však peníze nemá, údajně jej předal dalšímu kumpánovi.

Policie vyšetřuje kvůli přepadení celkem šest lidí, jejichž jména jsou známá. Tři z nich zadržela, napsal Blick. Vyšetřovány jsou ještě další osoby, které přepadení připravovaly.

Podobné loupeže ovšem nejsou ve Švýcarsku výjimkou, 2. prosince byla přepadena dodávka převážející peníze v Daillensu, kde jí dvě jiné dodávky zablokovaly cestu. Několik lidí namířilo na řidiče a jeho spolujezdce střelné zbraně, sebrali peníze a všechny tři vozidla zapálili.

11 podobných loupeží

Jen v kantonu Vaud bylo od roku 2006 spácháno 11 podobných loupeží, které se připisují gangům ze sousední nedaleké Francie. Společné však mají oba útoky ještě jedno společné, terčem se staly dodávky společnosti SecurePost, která je dceřinou firmou švýcarské pošty. Ta se k tomu nemíní kvůli vyšetřování vyjadřovat.

Letní loupež byla navíc spáchána jen 15 km od sídla SecurePostu v Oensingenu v kantonu Solothurn, kde byla zřejmě také loupež naplánována, což ještě komplikuje vyšetřování - zasahuje do dvou kantonů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám