Hlavní obsah

Do Kyjeva dorazila další zásilka zbraní z USA

Kyjev

Do Kyjeva dorazila druhá zásilka zbraní od Spojených států. Na Twitteru o tom v neděli večer informoval ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Jde o součást americké vojenské pomoci Ukrajině schválené v prosinci, která má hodnotu 200 milionů dolarů (4,3 miliardy korun).

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští vojáci při výcviku

Článek

„Více než 80 tun zbraní k posílení obranyschopnosti Ukrajiny od našich přátel v USA! A to není konec,“ uvedl Reznikov po příletu letounu s druhou zásilkou americké pomoci. Dodal, že náklad dorazil se spolehlivou ochranou psa. K příspěvku připojil dvě fotografie, na jedné z nich je zachycen kokršpaněl, který sedí na nákladu v letadle.

První zásilka americké vojenské pomoci o váze 90 tun dorazila na Ukrajinu v noci na sobotu.

Válka na Ukrajině by měla fatální dopad na Afriku a Asii

Ekonomika

Pomoc přišla jen několik dní poté, co ukrajinskou metropoli navštívil americký ministr zahraničí Antony Blinken. Ten v Kyjevě mimo jiné uvedl, že Rusko může na Ukrajinu zaútočit v brzké době. Dodal nicméně, že pevně doufá, že ruský prezident Vladimir Putin bude spory kolem Ukrajiny řešit mírovou a diplomatickou cestou.

Rusko rozmístilo u svých hranic s Ukrajinou a nově též v Bělorusku desetitisíce vojáků. Kyjev i některé západní země tvrdí, že se Moskva připravuje na možnou invazi na Ukrajinu a že chystá provokace, které by měly podobnou operaci zdůvodnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám