Hlavní obsah

Dnešní krutosti si nezadají s utrpením v nacistických táborech, míní papež

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Dnešní krutosti nejsou tak koncentrované, jako byly ty páchané za druhé světové války ve vyhlazovacích táborech, nicméně jsou podobné, pokud jde o míru utrpení. Řekl to ve středu podle agentury AP papež František při setkání s poutníky ve Vatikánu.

Foto: AP

Papež František v červenci navštívil bývalý koncentrační tábor Osvětim.

Článek

Nejvyšší představitel katolické církve to uvedl v souvislosti s připomínkou své pětidenní návštěvy v Polsku koncem července, při níž navštívil i nacistické vyhlazovací tábory Osvětim a Březinka.

Rozmýšlel jsem o dnešních krutostech "v tomto světě nemocném krutostí, násilím a utrpením", poznamenal František.

Návštěva osvětimského muzea a památníku mu podle jeho slov pomohla pochopit "víc než kdy jindy hodnotu paměti". Tato hodnota nespočívá jen v zapamatování si věcí minulých, ale slouží také jako "varování a odpovědnost za dnešek a zítřek".

"Je možné, že člověk, stvořený k obrazu a podle vůle boží, je schopen činit takové věci?" pronesl papež 29. července poté, co pobýval v Osvětimi. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Papež František

"Krutost neskončila v Osvětimi a Březince. Je stále kolem nás i dnes. Na mnoha místech, kde je válka, se dějí tytéž věci," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám