Hlavní obsah

Die Presse: Češi si takové politiky nezaslouží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Krok, který v úterý udělala ČSSD - tedy změna názoru na předčasné volby, vyvolal v Česku hlavně slova o neodpovědnosti, v zahraničí ale média a politici mluví především o chaosu. Nejdál zašel rakouský deník Die Presse, podle kterého by pro Česko byla nejlepší co nejdelší vláda odborníků, neboť Češi si nezaslouží takové politiky, jaké mají.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedu ČSSD Jiřího Paroubka označuje rakouský list Die Presse za neřízenou střelu s chutí na politický chaos.

Článek

"(Jiří) Paroubek působí dojmem, jakoby ho poháněla neukojitelná chuť na politický chaos," konstatuje komentář na webu Die Presse. Připomíná svržení vlády během předsednictví EU a nynější názorový obrat sociálních demokratů k předčasným volbám v ČR. "Paroubek je něco jako ztělesněná 'neřízená střela'," dodává.

Kromě Paroubka vypichuje list také osobu prezidenta Václava Klause, jenž tlačil na předčasné volby a nyní kritizuje ústavní soudce, kteří "politikům ukázali červenou kartu".

Podle listu nesou vinu za současnou situaci čeští politici. "Pro zemi je asi beztak nejlepší, když vládu delší čas povedou střízliví odborníci a úředníci. Možná se pak budou strany schopné něčemu přiučit a jejich předáci přijdou konečně k rozumu," uzavírá Die Presse.

Reuters: týdny politického zmatku prodlouženy

Situací se zabývá také britská agentura Reuters, která píše, že "české levicové strany torpédovaly naděje na listopadové předčasné volby, a prohloubily tak nejistotu ohledně eroze státních financí, o které prozatímní vláda (premiéra Jana Fischera) varovala, že by mohla případně vést ke krachu".

Předpokládaný odklad voleb podle Reuters prohlubuje týdny politického zmatku.

Německá agentura DPA svůj faktografický materiál o situaci komentuje pouze titulkem "Volební chaos v Česku", následuje popis situace, co se vlastně stalo.

Švédský ministr zahraničí Carl Bildt v Bruselu pro Českou televizi s úsměvem diplomaticky poznamenal, že musí často české kolegy žádat, aby mu poradili, jak má rozumět rychle se měnící politické situaci v zemi.

Wall Street Journal: krize ovlivní jednání o rozpočtu

Podle serveru prestižního amerického deníku The Wall Street Journal (WSJ) zmaření plánu předčasných voleb v říjnu nebo v listopadu levicí zanechalo zemi pod slabou prozatímní vládou. WSJ cituje přijetí úsporného balíčku ministra financí Eduarda Janoty, kterým premiér Jan Fischer podmínil své další setrvání v úřadu. Podle něj to Janota nebude mít s prosazením konkrétních návrhů na škrty jednoduché zejména vzhledem k odlišným postojům ODS a ČSSD.

Server rozbor doplnil názorem analytika Nordea Markets Anderse Svendsena, podle něhož hrozí přetrvávání politické krize, jež by mohla ovlivnit přijímání rozpočtu pro příští rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám