Hlavní obsah

Desítky obviněných v souvislosti se smrtí Vietnamců převážených do Británie

Paříž/Brusel

Třináct osob, které byly ve Francii zadrženy v souvislosti s loňskou smrtí 39 vietnamských migrantů, jejichž těla byla nalezena v kamionu v Británii, bylo obviněno z organizovaného pašování lidí, napomáhání při vstupu na území a ze zločinného spolčení. V Belgii bylo v soubvislosti s případem obviněno dalších jedenáct lidí

Foto: Reuters

Britská policie našla v kamionu 39 mrtvol

Článek

Šest z obviněných ve Francii nich bylo obviněno z neúmyslného zabití. Dvanáct ze zadržených je ve vazbě, poslední se nachází pod soudním dohledem. Informovala o tom v sobotu agentura AFP s odvoláním na soudní zdroj. Těla migrantů se našla loni v říjnu v chladírenském kontejneru nedaleko Londýna.

Obvinění jsou převážně Vietnamci a Francouzi. Zadrženi byli v úterý na různých místech v okolí Paříže. Ve stejnou dobu zatkla policie v Belgii v souvislosti se smrtí vietnamských migrantů dalších 13 lidí. Mezinárodní operaci koordinovala agentura EU pro justiční spolupráci Eurojust a policejní agentura Europol.

Ze zadržených v Belgii skončilo 11 lidí ve vazbě po obvinění z obchodu s lidmi s přitěžující okolnostmi a z padělaní dokumentů, informoval belgický soud. Dva zbylí, obvinění ze stejných zločinů, byli propuštěni za svobodu.

Podle několika zdrojů blízkých vyšetřování byl člověk podezřelý z organizace celé sítě, zatčen ve středu v Německu na základě evropského zatykače vydaného Francií.

Udušení v kontejneru 

Loni 23. října byla v chladírenském kontejneru v průmyslové zóně na východ od Londýna objevena těla 31 mužů a osmi žen, dvěma z obětí bylo pouhých 15 let.

Britská policie našla v kamionu 39 mrtvol

Evropa

Celá skupina se soustředila podle agentury Eurojust na pašování migrantů z Asie, zejména z Vietnamu. Do Evropy dopravovala po řadu měsíců každý den několik desítek lidí.

Další lidé včetně řidiče kamionu byli obviněni už loni ve Velké Británii. Řidič Maurice Robinson se přiznal k jejich zabití.

Zabil jsem 39 vietnamských migrantů, přiznal se severoirský řidič kamionu

Evropa

Další lidé byli zadržení ve Vietnamu. Stíhají je za lákání lidí do Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám