Hlavní obsah

Deportace začnou v pondělí na Lesbu, na každého migranta dohlédne jeden policista

Atény

Deportace uprchlíků z Řecka do Turecka mají začít v pondělí z řeckého ostrova Lesbos. S odvoláním na nejmenované řecké úředníky, obeznámené s připravovanými plány, to napsala agentura AP. Mělo by jít o migranty z Afghánistánu, Pákistánu a dalších zemí.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na cestě má migranty provázet silný policejní doprovod, v eskortě se počítá s jedním policistou na jednoho migranta. Deportované mají z uprchlických táborů přepravit k pronajatým lodím autobusy. Podle agentury AFP má být v pondělní skupině vracených migrantů asi 500 Syřanů, Afghánců a Pákistánců, kteří v Řecku nepožádali o azyl.

Turecká směna: jeden za jednoho

Zelenou celé operaci dal řecký parlament v pátek, když schválil ve zrychleném řízení příslušný zákon. [celá zpráva]

Zákon vychází z dohody Bruselu s Ankarou, že běženci, kteří připlují po 20. březnu z Turecka a v Řecku nedostanou azyl, budou vráceni do Turecka. Za každého Syřana má EU přijmout přímo z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl. Uprchlíci budou moci být vraceni zpět i proti jejich vůli. Případ každého běžence ale musí být přezkoumáván individuálně.

O životaschopnosti unijního plánu panují podle BBC silné pochyby, a to v neposlední řadě kvůli obavám ze špatného zacházení s uprchlíky v Turecku, které některé organizace i některé unijní státy odmítají uznat za "bezpečnou zemi". Amnesty International obvinila Turecko, že nutí tisíce syrských uprchlíků vrátit se zpět do válčící vlasti. Ankara popřela, že by uprchlíky nutila k návratu proti jejich vůli.

Stejně se vrátíme

Před plánovaným vracením migrantů roste napětí v uprchlických centrech v Řecku, kde jsou od 20. března běženci drženi a odkud nesmí odejít. Situace se podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) zhoršuje.

"Deportace je velká chyba, protože jsme hodně riskovali, zejména během plavby z Turecka do Řecka, aby nás sem propašovali. Nemůžeme zpátky," řekl BBC jeden z běženců. "Zopakujeme si cestu znovu a znovu, pokud to bude zapotřebí, protože utíkáme pryč, abychom si zachránili život," dodal.

V Řecku se nyní tísní přes 52 tisíc uprchlíků, kteří se tam nahromadili po uzavření takzvané balkánské trasy, po níž loni do Evropy přišlo přes milión běženců. V Turecku je v současnosti 2,7 miliónu syrských uprchlíků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám