Hlavní obsah

Denně řeší až čtyři možné útoky. V Německu rapidně přibylo islamistických radikálů

Berlín

V Německu v rozmezí několika měsíců výrazně přibylo islamistických radikálů. Ve středu to oznámil šéf Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV). Jedním z varovných trendů je, že mladí lidé mohou být snadno a potají zradikalizováni prostřednictvím internetu. Uvedly to agentura DPA a server Deutsche Welle.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Němečtí policisté před Braniborskou branou v Berlíně

Článek

„Denně obdržíme dva až čtyři věrohodné tipy o plánované teroristické aktivitě. Musíme si uvědomit, že teď žijeme v jiné situaci, než bylo běžné,“ přiznal ředitel BfV Hans-Georg Maassen.

Zatímco před třemi lety německé tajné služby evidovaly okolo stovky podezřelých radikálů, dnes je jich zhruba 1600. Podle Maassena jejich počet výrazně vzrostl během několika měsíců.

Podle BfV je jednou z příčin snadnější nábor extremistů na internetu, kdy si nemusí ničeho podezřelého všimnout ani nejbližší okolí rekrutovaného mladého člověka, ale třeba také pozornost, s jakou média informují o plánech teroristů.

Maassen upřesnil, že ze 1600 podezřelých je podle úřadů 570 lidí nebezpečných, tedy takových, kteří jsou schopni podniknout krvavý útok.

Německé úřady v uplynulých měsících opakovaně zasahovaly proti radikálně smýšlejícím salafistům. Po masakru na berlínském vánočním trhu a před blížícími se volbami pak země stále více zpřísňuje pravidla pro přistěhovalce. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám