Hlavní obsah

Demonstrovalo se také ve Vídni, na nepovolený protest přišlo 5000 lidí

Ve Vídni v neděli protestovalo zhruba 5000 lidí proti vládním protikoronavirovým opatřením. K protestu vyzvala Svobodná strana Rakouska (FPÖ), jejíž nedělní demonstrace byla zakázána, uvedla agentura AFP. Proti neohlášenému shromáždění policie nakonec nezasáhla. V Rakousku platí do 7. února celostátní uzávěra.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Demonstranté během nedělního protestu ve Vídni vyzývali k demisi kancléře Sebastiana Kurze (ÖVP) .

Článek

Demonstranti skandovali hesla, ve kterých vyzývali k demisi kancléře Sebastiana Kurze. Mnozí z účastníků akce neměli nasazené roušky. Podle agentury AFP na demonstraci přišli také radikální fotbaloví fanoušci a lidé napojení na krajní pravici a neonacistické skupiny.

Rakouská policie zakázala prakticky všechna shromáždění nahlášená v hlavním městě na neděli. Při zákazu argumentovala nebezpečím nekontrolovatelného šíření koronaviru. Proti protestu ale pořádkové síly nezasáhly. Demonstrujícím ovšem policie zabránila, aby obsadili ulici Ring, jež patří mezi dopravní tepny rakouské metropole.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Nedělní demonstraci proti vládním opatření, které se zúčastnilo zhruba 5000 lidí, svolala Svobodná strana Rakouska (FPÖ).

Policejní zákaz demonstrací označil za skandální bývalý ministr vnitra a současný člen FPÖ Herbert Kickl. „Jsme svědci nevídané cenzury,” uvedl Kickl.

Rakousko se od 26. prosince nachází ve třetí celostátní uzávěře. Ta má platit alespoň do 7. února. V rámci opatření jsou zavřené restaurace, bary a část obchodů.

Deset tisíc Rakušanů pochodovalo proti vládním opatřením, přišli i nacisti

Evropa

Devítimilionové Rakousko v neděli zaznamenalo 1190 nových případů koronaviru za posledních 24 hodin. Od začátku epidemie byla nákaza potvrzena u 414 000 osob, z nichž 7721 zemřelo. Rakousko vykazuje příznivější vývoj epidemie než Česká republika. Podle Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) Rakousko zaznamenalo za posledních 14 dnů 247 nových případů nákazy koronavirem na 100 000 obyvatel, v ČR to bylo téměř čtyřikrát více.

Demonstrace v Maďarsku

V Budapešti proti pandemickým omezením protestovaly navzdory zákazu shromažďování stovky lidí. Zhruba stovka restaurací oznámila, že v pondělí otevřou, třebaže jim vláda hrozí vysokými pokutami, informovala agentura Reuters.

„Už máme všichni dost plošného ničení podnikání," uvedli organizátoři protestu na faceboooku. Jeho účastníci měli sice roušky, ale porušili zákaz shromažďování. Policisté některé z demonstrantů na místě legitimovali.

Kabinet premiéra Viktora Orbána dříve uvedl, že opatření může začít uvolňovat, až výrazně klesnou počty nakažených koronavirem, nebo poté, co bude naočkováno značné množství Maďarů.

V desetimilionovém Maďarsku se dosud koronavirem nakazilo 367 586 lidí, z nichž 12 524 zemřelo. Počty nově nakažených zde nyní klesají.

Reklama

Výběr článků

Načítám