Hlavní obsah

Demonstrace proti premiérovi v Budapešti, 150 zraněných

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

V Budapešti před budovou parlamentu na Kossuthově náměstí se v pondělí večer shromáždilo přes deset tisíc lidí, kteří požadovali demisi vlády. Reagovali tak na zveřejnění projevu premiéra Ference Gyurcsánye, v němž přiznal, že dva roky jeho strana lhala národu v zájmu opětovného vítězství ve volbách. V nočních hodinách protesty přerostly v násilnosti, při nichž bylo zraněno minimálně 150 lidí.

Článek

Na policisty, kteří chránili parlament, se snesla sprška pivních lahví a petard. Následně se několik tisíc demonstrantů přemístilo k nedaleké budově veřejnoprávní Maďarské televize. Pokusili se dostat do budovy a v živém přenosu přečíst své požadavky. Zabránila jim v tom policie, která při zákroku použila obušky, slzný plyn a vodní dělo.

Několik tisíc demonstrantů však nadále zůstalo před budovou televize. Lidé skandovali hesla "Lživá média" a "Chceme demisi vlády". Několikrát se pokusili prorazit kordon policistů a házeli na policisty kameny. Zapálili také několik automobilů.

Mnozí z protestujících přirovnávali situaci k protikomunistické revoluci v roce 1956. "Levice opět ukázala, že nevládne čestně a volby vyhrála díky podvodu na lidech," uvedl jeden z protestujících. "Zůstaneme, dokud nepadne tato vláda," dodal další. Většina účastníků protestu požadovala rozpuštění parlamentu a předčasné volby.

Policisté neuspěli proti demonstrantům

V jednu hodinu po půlnoci se nezdařil pokus policie rozehnat vodním dělem masu před televizí. Vodní dělo uvázlo v blátě a policisté museli ustoupit. Demonstrantům se po jedné hodině podařilo zapálit jedno křídlo budovy. Před druhou hodinou protestující pronikli do budovy televize a MTV přerušila vysílání. Zařízení televize je vážně poškozené.

Mluvčí policie László Garamvölgyi potvrdil, že do hlavního města míří tisíce policistů a jejich úkolem bude opětovně ovládnout budovu televize. Budova Maďarské televize stojí na Náměstí svobody, kde je umístěn také památník sovětským vojákům, kteří padli při osvobozování Budapešti. Demonstranti začali poškozovat a následně rozebírat tento památník za skandování "Dost bylo rudých".

V nočních střetech mezi policií a demonstranty bylo zraněno celkem 150 lidí, z toho 102 policistů. Stav jednoho z nich je velmi vážný a musel se podrobit operaci hlavy.

Mírnější demonstrace se konaly také v dalších 16 městech po celém Maďarsku.

Demonstranti uvěznili politiky v televizi

Při obléhání sídla televize demonstranty uvízli v budově také politici. Místopředseda vládních socialistů Ferenc Juhász, předseda poslaneckého klubu opoziční strany FiDESZ Tibor Navracsics a politolog Gábor Török se zúčastnili diskusního pořadu. Po jeho skončení už nemohli budovu opustit.

"Bylo to velmi dramatické a ukrývali jsme se v kanceláři ředitele televize Zoltána Rudiho. Po celou dobu k nám nepřišel ani jediný policista. Situaci jsme sledovali na monitoru. Když demonstranti pronikli do budovy seděli jsme velmi tiše, protože jsme slyšeli, jak chodí po chodbách. Situace byla nebezpečná především pro socialistického politika Juhásze, protože protesty byly namířeny proti politice jeho strany. Budovu se nám odařilo opustit až v ranních hodinách," líčil situaci Török.

Demonstranti se potom přesunuli zpět před budovu parlamentu, policie budovu televize opět ovládla. V úterý ráno pak MTV obnovila vysílání. Podle prvních odhadů činí škody na zařízení budovy kolem sta miliónů forintů (asi 10 miliónů korun).

Ministr spravedlnosti a policie József Petrétei nabídl svou rezignaci, kterou však premiér Gyurcsány nepřijal.    

Ráno demonstranti opustili budovu televize

Před třetí hodinou ranní se protestující rozhodli, že opustí budovu televize a přesunou se zpět před budovu parlamentu. Zástupce protestujících, předseda Hnutí 64 žup László Toroczkai zveřejnil požadavky demonstrantů:

- vytvoření nezávislé vyšetřovací komise, která by prošetřila dosavadní činnost vlády

- po dobu vyšetřování by měl být majetek čelních představitelů státu zablokovaný

- stažení europoslanců a zvolení nových

- Maďarsko má patřit Maďarům, nikoliv zahraničním monopolům

Prezident premiéra nevyzval k demisi

Prezident László Sólyom zatím nevyzval Gyurcsánye k abdikaci, ale v první reakci na události poukázal na morální odpovědnost premiéra.

Rozhlas totiž v neděli odvysílal premiérovo vystoupení na květnovém zasedání poslaneckého klubu vládních socialistů, v němž přiznal, že v zájmu opětovného vítězství ve volbách veřejnosti dva roky lhali: "Bylo jasné, že to, co říkáme, není pravda. Možnosti státu jsou zcela vyčerpány a my jsme za poslední čtyři roky neudělali vůbec nic." Gyurcsány v projevu používal expresivní slova: "Nemůžete mi říct jediné podstatné vládní opatření, na které bychom mohli být hrdí s výjimkou toho, že jsme se nakonec z toho hovna dokázali vrátit k vládnutí." Silná slova premiér dodatečně vysvětloval tím, že jednání bylo uzavřené a probíhala na něm ostrá diskuse.

Opoziční strany FIDESZ a Maďarské demokratické fórum žádají demisi Gyurcsányovy vlády. "Gyurcsány se stal pro maďarskou politiku nežádoucí osobou," uvedl předseda poslaneckého klubu FIDESZ Tibor Navracsics. Vládní Maďarská socialistická strana premiéra podpořila. Premiér vysvětloval svá slova tím, že chtěl naznačit celkové lži v politice. "Chtěl jsem upozornit na to, že není jiné cesty, než tyto lži opustit a vystoupit z tohoto bludného kruhu," tvrdil, když byl projev zveřejněn.

V dubnových parlamentních volbách zvítězila Maďarská socialistická strana a poprvé od změny režimu tak vládne dál stejné politické uskupení. Od prvních svobodných voleb v roce 1990 se totiž pravice a levice pravidelně střídaly u moci.

Reklama

Výběr článků

Načítám