Hlavní obsah

Dejme Snowdenovi azyl, žádá německá levicová opozice

– Berlín • Aktualizováno

Němečtí Zelení a postkomunistická Levice tlačí na vládu, aby udělila azyl bývalému pracovníkovi americké Národní bezpečnostní agentury (NSA) Edwardu Snowdenovi. Tvrdí, že by také vláda nebo parlament měly Snowdena vyslechnout, aby získaly bližší informace o působení americké rozvědky v Německu.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP

Edward Snowden

Článek

Předseda Levice Bernd Riexinger v rozhovoru pro deník Mitteldeutsche Zeitung prohlásil, že Spolkový sněm by měl přijmout usnesení, kterým by kabinet vyzval k udělení azylu Snowdenovi. „Ve Spolkovém sněmu je to 320 ku 311 pro přijetí Snowdena. Tři ze čtyř stran jsou pro,” tvrdil Riexinger.

Podle Riexingerova vyjádření by pro udělení azylu Snowdenovi byli kromě Levice i poslanci Zelených a sociální demokracie (SPD). Vyjádření zástupců SPD se ale rozcházejí. Zatímco někteří mluví o Snowdenovi jako o hrdinovi, další se obávají dalšího zhoršení vztahů mezi Německem a USA, které by udělení azylu způsobilo, což tvrdí i konzervativní blok Angely Merkelové CDU/CSU.

Jeden z předních zástupců Zelených Jürgen Trittin ale v rozhovoru pro časopis Der Spiegel takový argument odmítá. „Německo-americké vztahy nepoškodí poskytnutí bezpečného pobytu Snowdenovi, poškodila je skandální odposlechová praxe NSA.”

Za zásluhy

Trittin tvrdí, že Snowden si už tím, že zveřejnil informace o sledování lidí v Německu americkými rozvědkami, německý azyl vysloužil: „Ve chvíli, kdy je jasné, že je připraven v Německu vypovídat, se musí spolková vláda jasně zasadit o to, aby se Snowden do Německa dostal.” [celá zpráva]

Zástupci konzervativní unie CDU/CSU ale upřednostňují, aby němečtí představitelé vyslechli Snowdena v Rusku, kde bývalý pracovník NSA získal roční azyl. [celá zpráva]

Snowden v polovině roku vyzradil informace o tajném programu USA na sledování internetové komunikace a telefonních hovorů ve světě. Z dokumentů, které z NSA vynesl, mimo jiné vyplývá, že Američané monitorovali i mobilní telefon kancléřky Merkelové. [celá zpráva]

USA nebudou shovívavé  

Dvojice vlivných amerických kongresmanů, demokratická senátorka Dianne Feinsteinová a republikánský zastupitel Mike Rodgers, nevidí žádný důvod ke shovívavosti v případu někdejšího bývalého spolupracovníka americké Národní bezpečnostní agentury (NSA) Edwarda Snowdena.

"Měl možnost vzít telefon a zavolat sněmovnímu výboru pro tajné služby, senátnímu výboru pro tajné služby a říct: Podívejte, mám nějaké informace, které byste měli vidět," prohlásila v rozhovoru pro televizi CBS Feinsteinová, která stojí v čele senátního výboru pro kontrolu činnosti výzvědných služeb a dodala: "My bychom se s ním určitě sešli ... a na ty informace se podívali. To se ale nestalo, nyní je pryč a takto vážně poškodil naši zemi. Myslím, že vůči němu není na místě slitování."

Možnost mírného přístupu k Snowdenovi nevidí ani úřad amerického prezidenta. "Snowden porušil americké zákony. Měl by se vrátit do USA a čelit spravedlnosti," prohlásil mluvčí Bílého domu Dan Pfeiffer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám