Hlavní obsah

Dcera nacistického zločince Himmlera pracovala pro západoněmeckou rozvědku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Gudrun Burwitzová, dcera jednoho z nejhorších nacistických zločinců Heinricha Himmlera, pracovala v 60. letech pro Spolkovou zpravodajskou službu (BND), napsal nejčtenější německý deník Bild s odkazem na vyjádření historika Bodo Hechelhammera. Tehdejším šéfem rozvědky byl bývalý generálmajor wehrmachtu Reinhard Gehlen. V době jeho vedení pracovalo v rozvědce mnoho bývalých členů wehrmachtu i SS, dodává Bild.

Foto: Profimedia.cz

Heimrich Himmler s manželkou a dcerou Gudrun

Článek

Himmlerova dcera pracovala v rozvědce jako sekretářka v letech 1961 až 1963, zaměstnaná byla pod falešným jménem. Odejít musela kvůli změnám v úřadu.

„Doba jejího odchodu se shoduje se změnou v pohledu a změnou jednání se zaměstnanci, kteří měli nacistickou minulost,“ uvedl historik Hechelhammer a připomněl, že rozvědka nekomentuje své aktivní nebo bývalé zaměstnance.

Foto: Profimedia.cz

Heinrich Himmler při návštěved koncentračního tábora Dachau

Gudrun Burwitzová, rozená Himmlerová, se nikdy nedistancovala od nacistické ideologie ani od zvěrstev, která spáchal její otec. Naopak se ho snažila rehabilitovat a tvrdila, že nespáchal sebevraždu, ale byl zavražděn v britském zajetí. Po druhé světové válce byla členkou organizace Tichá pomoc (Stille Hilfe), která pomáhala bývalým nacistům a popírala holokaust. Sama Burwitzová, kterou Himmler nazýval Püppi, zastávala krajně pravicové názory.

Informace o jejím působení v rozvědce se dostaly na veřejnost proto, že Himmlerova dcera letos v květnu v 88 letech zemřela.

Heinrich Himmler, hlavní organizátor vyvraždění miliónů evropských Židů, spáchal na konci května 1945 sebevraždu.

Reklama

Výběr článků

Načítám