Hlavní obsah

Daň pro bohaté je vlastenecká, prohlásil Hollande v Británii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Francouzský prezident François Hollande se při své první oficiální návštěvě Velké Británie shodl s premiérem Spojeného království Davidem Cameronem na nezbytnosti posilování eurozóny i na možnosti vzniku vícerychlostní Evropy. Hollande pak označil daň pro bohaté ve výši 75 procent za vlasteneckou, napsal Daily Telegraph.

Foto: ČTK/AP

Francouzský prezident François Hollande (vlevo) a britský premiér David Cameron

Článek

Hollandova první cesta do Británie v prezidentské funkci se konala po vzájemném špičkování. Cameron v předvolební kampani otevřeně podpořil Hollandova předchůdce a soupeře Nicolase Sarkozyho, zatímco se socialistickým kandidátem se odmítl sejít.

Po Hollandově zvolení si na summitu skupiny největších světových ekonomik G20 v Mexiku utahoval z jeho záměru zvýšit daně u nejvyšších příjmů. Cameron tehdy řekl, že pro francouzské bohaté "rozvine červený koberec", pokud Hollande splní předvolební slib a zvýší horní sazbu daně pro příjmy přes milión eur na 75 procent. Řekl, že "přivítá v Británii více francouzských podniků, které budou platit daně na naše zdravotnictví, školy a všechno ostatní".

Hollande označil tuto daň za vlasteneckou: "To není trest. Není tu (daň), aby ukazovala na ty, kdo uspěli díky talentu a práci při akumulaci bohatství. V tuto chvíli ale hledáme pomoc každého, abychom snížili deficit a zlepšili naši konkurenceschopnost. "

Hollande v Londýně zdůrazňoval, že se nijak neurazil a že má rád britský humor. Cameron ve stejně lehkém duchu řekl, že dnes byl červený koberec pro francouzského prezidenta rozvinut. Zdůraznil, že jsou oba praktičtí a racionální politici, kteří chtějí pro své země to nejlepší.

Vícerychlostní Evropa

"Musíme mít Evropu o více rychlostech, každý si vezme v unii, co chce," řekl Hollande během tiskové konference po jednání.

Cameron se vyjádřil v podobném duchu jako Hollande. Zdůraznil, že eurozóna se musí integrovat víc, aby vyvázla ze své krize. Bude to podle něj znamenat, že v rámci Evropské unie budou možné různé vazby a různé rychlosti integrace. Premiér, kterého protievropské křídlo v jeho Konzervativní straně tlačí k referendu o setrvání země v unii, řekl, že Británie je na tom lépe, když je členem EU. Není však podle něj spokojená s nynějším vztahem mezi Londýnem a Bruselem a chce zpátky některé pravomoci.

Oba politici připouštěli, že jejich země mají v řadě evropských otázek odlišné názory, ale shodují se prý v tom, že chtějí větší integraci eurozóny. "Chápeme vzájemně své pozice. Británie nechce brzdit eurozónu a my nechceme nikoho nutit, aby se k ní připojil," řekl Hollande. Zatímco Francie je součástí bloku používajícího jako platidlo euro, Británie si ponechala tradiční libru.

Cameron také podpořil snahu eurozóny vytvořit bankovní unii a dodal, že by nemělo být dovoleno, aby rozpočet EU narůstal do nepřijatelné výše.

Hollande dodal, že se oba shodli také v mezinárodních otázkách.

Cameron slíbil, že s Paříží vybuduje silné vztahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám