Hlavní obsah

Dalším britským dodavatelům energie hrozí krach kvůli růstu cen plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V Británii přibývá energetických firem, které krachují kvůli prudkému růstu cen energií. Televize Sky News oznámila, že čtyři další začaly v úterý jednat s regulátorem Ofgem, že ukončí činnost a vstoupí do procesu nouzového programu dodavatele poslední instance SOLR, který má jejich odběratelům zajistit energii od jiných dodavatelů. Počet krachujících energetických společností kvůli cenám plynu se pohybuje okolo patnácti.

Foto: Phil Noble, Reuters

Nevyužívaný plynojem v Manchesteru

Článek

Jednou ze čtyř posledních krachujících britských firem je PurePlanet s 250 000 odběrateli, které firma British Petroleum o víkendu oznámila, že ji přestane podporovat a nebude jí moci prodávat energii za nižší fixované ceny. Největší firmou, která zkrachovala od léta, je Avro Energy s 580 000 odběrateli.

V rámci procesu SOLR, kdy regulátor zařizuje nouzové dodávky energií od jiných firem, byl změněn dodavatel už 1,7 milionu odběratelů. Nové zákazníky tak získali velcí dodavatelé British Gas, EDF Energy a Octopus Energy, kteří působí ve stejné oblasti jako krachující firma.

Zákazníci sice mají u nových dodavatelů roční cenu zastropovanou na 1277 librách, ta je však výrazně vyšší než u původních menších dodavatelů, v případě firmy Green činila 810 liber a u Avro Energy 870 liber.

Bohemia Energy končí. Milion lidí musí hledat nového dodavatele

Ekonomika

Očekává se, že roční cena energií pro domácnosti bude nově zastropována na 1309 librách. Ministr obchodu Kwasi Kwarteng opakovaně sdělil, že o výši stropu se nebude jednat, jak si přáli dodavatelé energií, a že krachujícím energetickým firmám nebude vláda pomáhat.

Dodavatelé jsou v problémech, protože cena plynu stoupla od dubna šestinásobně a Británie je výrazně závislá na výrobě elektřiny z plynu.

Ofgem už najal odborníky na restrukturalizaci z firmy Teneo, pokud by krachující dodavatel byl příliš velký na to, aby problémy odběratelů vyřešil program převodu zákazníků SOLR.

Největším dodavatelem energie v Británii je British Gas se sedmi miliony odběratelů, následuje E.ON Next s 5,2 milionu zákazníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám