Hlavní obsah

Dalšího slovenského exministra obvinili z korupce

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Vyšetřovatel Národní kriminální agentury (NAKA) vznesl obvinění za přečin podplácení proti poslanci slovenského parlamentu P. Ž, uvedla NAKA ve čtvrtek na Facebooku. Web aktuality.sk informoval, že obviněn je exministr hospodářství Petr Žiga, který byl členem dvou vlád premiéra Roberta Fica (Směr-sociální demokracie).

Foto: Profimedia.cz

Peter Žiga

Článek

V posledních dnech byl Žiga zmiňován v souvislosti s výpovědí v korupčních případech, které NAKA vyšetřuje pod krycími jmény Očistec a Jidáš. V rámci těchto akcí bylo obviněno několik bývalých vysokých policejních funkcionářů. Ve vazbě jsou také dva poslední policejní ředitelé Tibor Gašpar a Milan Lučanský.

Policie zatkla bývalého slovenského ministra Pavola Ruska

Evropa

V tomto případě mělo jít o vzdáleného příbuzného exministra a mělo se jednat o 50 tisíc eur (1,3 milionu korun) za to, že „věc mladého Žigy“ byla vyřešena k jeho spokojenosti. „Žiga médiím před několika dny řekl, že žádné peníze nikomu nedával. Tvrdil, že informaci o vyšetřování svého příbuzného Štefana Žigy zachytil jen okrajově. Medializované informace o své osobě vnímá jako součást politického boje, odmítá je a považuje je za vyfabulované,“ napsal server aktuality.sk s tím, že zatím není jasné, zda obvinění souvisí s touto kauzou.

Bývalý slovenský policejní prezident jde do vazby, na úplatcích měl vzít 13,5 milionu

Evropa

Bývalý šéf národní finanční jednotky policie Bernard Slobodník vypovídal například o částkách, které měl zaplatit podnikatel Norbert Bödör za to, aby vyšetřování karuselových podvodů obešlo rodinu exministra, napsal web aktuality.sk.

Žiga byl v minulosti místopředsedou sociálních demokratů (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica. Po porážce Směru-SD v únorových parlamentních volbách přestoupil do nové strany Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD), kterou letos založil někdejší místopředseda Směru-SD a bývalý předseda vlády Peter Pellegrini.

Reklama

Výběr článků

Načítám