Hlavní obsah

Další válku o Falklandy by Britové nevyhráli, tvrdí bývalý velitel

Novinky,
Londýn/ Buenos Aires

Bývalý velitel ozbrojených sil Spojeného království sir Mike Jackson uvedl pro list Sunday Telegraph, že pokud by Argentina obsadila Falklandy, Británie by o ně přišla. Válku by nevyhrála. Důvodem jsou podle něj škrty v rozpočtu britského ministerstva obrany.

Foto: Profimedia.cz

Vyřazení harrierů by prý Británii zabránilo opět dobýt Falklandy.

Článek

Jackson uvedl, že vyřazení letadlových lodí s kolmostartujícími letouny Harrier před více než rokem znamená citelné oslabení britských sil. [celá zpráva]

Spojené království se podle něj takto připravilo o možnost ostrovy znovuzískat, pokud by letiště ovládla Argentina.

Dodal ale, že obrana ostrovů je nyní lepší než v roce 1982, takže by se hůře dobývaly. „Máme tam velké letiště, kam můžeme rychle poslat posily, pokud by to okolnosti vyžadovaly. Jak jsem se ale v životě naučil – nikdy neříkej nikdy,“ sdělil.

Reagoval na čtvrteční jednání argentinského senátu.

Slovní přestřelky

Argentinský senát ve čtvrtek odsoudil nedávné prohlášení britského premiéra Camerona ohledně Falkland. Cameron uvedl, že Argentina se chová kolonialisticky. [celá zpráva]

Na to reagovala v prvním vystoupení po propuštění z nemocnice i argentinská prezidentka Cristina Fernandézova de Kirchner: „Snaží se nás vykreslit jako zlé kluky nebo násilníky, ale to skutečně nejsme."

V Argentinské ústavě je zakotveno, že se země může domáhat nároku na ostrovy pouze jednáním a ne silou. Navíc je i argentinská armáda nyní mnohem slabší než před 30 lety.

Senát se současně vyslovil pro jednání o budoucnosti Falkland. To ale nepřímo vyloučil Cameron, který řekl, že ostrovy zůstanou tak dlouho britské, jak dlouho si to budou jejich obyvatelé přát.

Argentina také uvedla, že Británie porušuje rezoluci OSN, když začala jednostranně těžit ropu u pobřeží. Valné shromáždění OSN už dříve vyzvalo, aby obě země jednaly o svrchovanosti ostrovů.

Britský spor o ozbrojené síly

Třicáté výročí války udělalo z otázky Falkland žhavé téma, do něhož se promítají i britské spory o škrty v armádě, která má mít jen 82 000 mužů, tedy nejméně od napoleonských válek. Vyřazení harrierů, které dále využívají Spojené státy, bylo tvrdě kritizováno.

Chyběly i při akcích nad Libyí. [celá zpráva]

Země doufá, že moderní technika pomůže redukovat stavy a snížit náklady. Námořnictvo vydá podle listu Daily Mail během pěti let 438 miliónů liber na nové antirakety Sea Ceptor, které budou moci zabezpečit oblast 1250 kilometrů čtverečných. Létat mají rychlostí třikrát vyšší než zvuk. Do budoucna by měly být upraveny i pro použití u pozemních sil a v letectvu, nejprve ale budou namontovány na 23 fregat.

Vyvíjejí se i bezpilotní útočné letouny a na konci dekády by Británie měla mít ve výzbroji i dvě nové letadlové lodě s americkými letadly J-35, ovšem už ne ve verzi s kolmým startem.

Reklama

Výběr článků

Načítám