Hlavní obsah

Další srážky v ulicích Budapešti

Novinky, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

V noci na středu došlo v ulicích Budapešti k dalším střetům mezi policií a demonstranty, kteří požadují demisi vlády premiéra Ference Gyurcsánye. Nejvážnější srážky se odehrály na náměstí Blaha Lujza v centru města, kde proti demonstrantům zasáhla policie na koních a vodní dělo. Situace v centru města se uklidnila až nad ránem.

Článek

Ve srážkách bylo zraněno 58 lidí z toho 24 policistů. Policie předvedla 98 lidí.

Náměstí bylo uzavřeno policií. Byli zde připraveni policisté, kteří budovu chránili kovovými zátarasy. Policisté vyzvali demonstranty, aby opustili náměstí před sídlem socialistické strany. Protestující odpověděli sprškou kamenů a následně začali policisté na koních vytlačovat asi 300 lidí z náměstí. Použili při tom také slzný plyn. Protestující se pokusili ve vedlejších ulicích postavit barikády.

Policisté vytlačili také 150 lidí z ulice před budovou veřejnoprávního maďarského rozhlasu. Na rozdíl od předešlé noci byli tentokrát policisté v přesile a byli úspěšní. Nemuseli použít ani připravené vodní dělo.

Přes tisíc lidí se mezi tím shromáždilo na Rákócziho třídě, kde demonstranti zapalovali kontejnery a poškozovali automobily. Také zde musela zakročit policie s použitím slzného plynu.

Protesty po celém Maďarsku

Po celém Maďarsku tuto noc pokračovaly demonstrace, na nichž lidé požadovali demisi vlády premiéra Ference Gyurcsánye. Před budovou parlamentu v Budapešti bylo přes deset tisíc lidí, kteří však neprojevili žádné známky agresivity. Budovu parlamentu chránily desítky policistů, ale jejich zákrok nebyl nutný.

Lidé symbolicky pohřbili Gyurcsánovu vládu. Na náměstí se objevila rakev s nápisem "Pro vás neexistuje vzkříšení". Lidé poslouchali projevy a zpívali písně. Na pódiu se objevil také předseda Hnutí 64 žup László Toroczkai, který tvrdil, že po městě musí chodit v převlečení. "Tajná policie mě hledá po celém městě. Z tohoto náměstí mě pravděpodobně odvedou rovnou do vězení," uvedl Toroczkai, který byl jedním z vůdců útoku na budovu Maďarské televize. Policie totiž začala na základě televizních záběrů zatýkat nejagresivnější útočníky, kteří se v noci z pondělí střetli s policií a na několik hodin obsadili budovu veřejnoprávní televize na Náměstí svobody v Budapešti.

Stovky lidí protestovaly také v ulicích Miskolce, Szegedu, Debrecínu a dalších velkých měst.

Premiér Gyurcsány nadále odmítá rezignaci a chce pokračovat v ekonomických reformách. Vůdce opozice Viktor Orbán svolal na sobotu mítink svých příznivců do hlavního města. Prvního října se totiž v zemi uskuteční volby do místních samospráv. "Pokud v komunálních volbách vyhrajeme, vláda by měla odstoupit. Řešením současné situace je vláda odborníků," uvedl Orbán v Maďarské televizi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám