Hlavní obsah

Babiš není Bureš. V seznamech agentů StB byl neoprávněně, rozhodl definitivně soud

Právo, Ivan Vilček (Bratislava), zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Nejvyšší soud Slovenské republiky odmítl dovolání Ústavu paměti národa (ÚPN) proti rozsudku odvolacího soudu ve věci evidence českého ministra financí Andreje Babiše (ANO) jako agenta StB. V pondělí to potvrdil mluvčí nejvyššího soudu Boris Urbančík. Babiš popírá, že by s StB vědomě spolupracoval a řekl, že čeká omluvu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí a lídr ANO Andrej Babiš

Článek

ÚPN poukazoval na to, že soud nižší instance použil při verdiktu, že Babiš byl evidován neoprávněně, nezákonné důkazy. Těmi měly být svědecké výpovědi bývalých příslušníků StB. ÚPN tvrdil, že tito někdejší pracovníci StB jsou stále vázáni mlčenlivostí ohledně své činnosti, a tento závazek trvá i po skončení služebního poměru.

Nejvyšší soud však nyní rozhodl, že soud nižší instance postupoval v souladu se zákonem. „Týká se to i žádosti o osvobození mlčenlivosti svědků zaslané kanceláři ministra vnitra Slovenské republiky,“ uvedl Urbančík.

Bureš podle historiků figuruje ve 12 svazcích

ÚPN, který je obdobou českého Ústavu pro studium totalitních režimů a na Slovensku spravuje archivní svazky po StB, kritizoval rozhodnutí slovenských soudů v Babišově případu. „Není spravedlivé, aby příslušníci StB i 27 let po skončení komunistického režimu požívali větší důvěru soudů než důkazy, které máme v archivech, jakými jsou dokumenty, které tito příslušníci sami vytvořili nebo které obsahují stanoviska předních expertů," uvedl ÚPN.

Soud nižší instance rozhodl, že Babiš byl evidován jako agent v rozporu se skutečným stavem. „Vyplývá to nejen z výpovědí svědků, ale také ze spisů Ústavu paměti národa,“ uvedl soud v odůvodnění rozsudku.

Očekávám, že se mi všichni ti, kteří mě obviňovali a zneužívali této kauzy k mému pošpinění, omluví
Andrej Babiš

ÚPN však nadále tvrdí, že Babiš byl veden pod krycím jménem Bureš, a zmínka o něm byla ve dvanácti svazcích StB. Dva svědci, bývalí důstojníci StB, řekli, že zpráva o Babišově získání coby agenta nebyla pravdivá, případně že s StB spolupracoval nevědomě.

Babiš: Čekám omluvu

Babiš v pondělí odpoledne Novinkám sdělil, že slovenský nejvyšší soud potvrdil to, co od začátku říká.

„Byl jsem ve svazcích StB veden neoprávněně. S StB jsem nikdy nespolupracoval. Je to jedna z mnoha vykonstruovaných kauz, kterou na mě mí nepřátelé a lidé, kterým se nehodím, připravili. Nechtěli se ale vzdát, po dvou soudních rozhodnutích ještě využili dovolání u nejvyššího soudu, i ten ale dal za pravdu mně,” komentoval.

Dodal, že čeká omluvu. „Očekávám, že se mi všichni ti, kteří mě obviňovali a zneužívali této kauzy k mému pošpinění, omluví,” podotkl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám