Hlavní obsah

Další přílivy utečenců už nezvládneme, soudí Němci

Právo, DPA, vpl
Berlín

Většina Němců se domnívá, že jejich země nemůže přijímat víc utečenců poté, co se vyrovnává s integrací 890 tisíc běženců z roku 2015. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, jehož výsledky v sobotu zveřejnila Bertelsmannova nadace.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Cílovou zemí migrantů je stále Německo.

Článek

To, že Spolková republika dosáhla svého limitu, pokud jde o počet migrantů, se domnívá přes 59 procent dotazovaných. Ve stejně zaměřené sondě si to před dvěma lety myslelo necelých 40 procent.

„Mnozí soudí, že se dospělo do kritického bodu: ochota přijímat víc uprchlíků výrazně poklesla,“ píše se ve zprávě nadace. Skepse vzrostla obzvlášť na východě země, kde jen polovina v porovnání se západem (65 procent) považuje běžence za vítané. Přes 81 procent, o pět procent víc než předloni, má za to, že by každá země Evropské unie měla přijímat pevně daný počet uprchlíků.

Kancléřka Angela Merkelová v pátek v Berlíně při setkání s dobrovolníky, kteří migrantům pomáhají, řekla, že velký počet dalších už není možné přijmout. Za důvod považuje i fakt, že některé země EU vůbec nespolupracují při přerozdělování. „Pro mě je sklenice spíše z poloviny plná než z poloviny prázdná,“ řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám