Hlavní obsah

Čtyři lidé zahynuli při havárii amerického vrtulníku v Anglii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Čtyři členové posádky amerického vojenského vrtulníku zahynuli v úterý při havárii u městečka Cley na východním pobřeží Anglie. Oznámila to policie hrabství Norfolk. Příčiny havárie, k níž došlo během rutinního cvičného letu, zatím nejsou známy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie vyšetřuje pád amerického vojenského vrtulníku v AngliiVideo: Reuters

 
Článek

Mluvčí amerického vojenského letectva uvedl, že stroj Pave Hawk letěl ze základny Lakenheath v sousedním hrabství Suffolk. Zřítil se u Cley při nácviku letu v nízké výšce. Na místě havárie, které bylo uzavřeno v okruhu 400 metrů, zasahovali hasiči i záchranáři.

Foto: ČTK/AP

Helikoptéra HH-60G Pave Hawk

Zatím není jasná příčina neštěstí. Podle místních médií bylo příznivé počasí a není pravděpodobné, že mělo na havárii vliv.

Pave Hawk je modifikovanou verzí bojového vrtulníku Black Hawk. Nasazuje se především k záchraně vlastních vojáků v nepřátelském území a k záchranným misím vůbec. Vrtulníky Pave Hawks byly použity i při řadě civilních operací, například v Japonsku po tsunami v roce 2011 nebo po hurikánu Katrina na jihu USA v roce 2005.

Stanice BBC citovala vojenského experta Rogera Smithe, který uvedl, že je "velmi překvapen" havárií právě tohoto vrtulníku. "Je to velmi bezpečný stroj... dobře vybavený pro lety za špatného počasí a v noci," uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám