Hlavní obsah

ČR chce Rumunům a Bulharům otevřít pracovní trh

Právo, Lenka Hloušková, Zdeněk Nevělík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Evropská komise navrhla od prvního ledna přijetí Rumunska a Bulharska do Evropské unie. Rozhodnutí musí ještě schválit členské země na říjnovém summitu a posvětit jej v ratifikačním procesu zbylé čtyři státy EU. Odmítnutí doporučení EK se ale nečeká. Parlamentní strany v Česku se shodly na tom, že by se měl pro nováčky hned od ledna otevřít český pracovní trh. Bulhaři a Rumuni si tak budou moci v ČR volně hledat práci.

Článek

V ČR už nyní pracuje legálně přes 170 tisíc cizinců, přibližně stejný počet osob ze zahraničí si podle odhadů našlo práci tzv. načerno. K poslednímu červnu letošního roku mělo, jak uvádějí statistiky ministerstva vnitra, povolený pobyt v ČR 4610 Bulharů a 2779 Rumunů.

Připravené krizové řešení

Po zkušenostech s přílivem lidí ze Slovenska a Ukrajiny se počet cizinců zaměstnaných v Česku může výrazně zvýšit. Jak to ale ve skutečnosti bude, lze teď jen těžko odhadnout, což dokládá i vyjádření ředitele tiskového odboru Vlády ČR Martina Schmarze.

"Ministerstvo zahraničí i ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), která problematiku spravují, otevření trhu podporují. Doporučily jen připravit jakýsi záložní plán, kdyby nastal nějaký problém," řekl v úterý Právu s tím, že kabinet tento bod ještě nestačil projednat.

Vláda Mirka Topolánka (ODS) přesto omezení pro Bulhary a Rumuny nepodporuje. "Neměli bychom dělat to, co se nám jako unijním nováčkům nelíbilo," pokračoval Schmarz. Poukázal tak na překážky, jež musejí Češi zdolávat v některých tzv. starých státech EU.

Podpora všech stran

Otevření pracovního trhu podporují vedle ODS rovněž zbylé parlamentní strany. "Nemyslíme si, že to ohrozí české pracovníky," řekl Právu mluvčí KDU-ČSL Ondřej Jakob. Podobný názor mají i jeho kolegové z KSČM a Strany zelených (SZ). ČSSD přesto jisté obavy má. Avizoval je již vloni v prosinci tehdejší ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD). Uvedl, že stávající diskriminace na unijním pracovním trhu vytváří z ČR a Slovinska velmi atraktivní destinace pro chudší bulharské a rumunské pracovníky.

"Pokud by staré země zůstaly zavřeny a uzavřely se i další země, pak určité riziko ve zvýšeném zájmu o práci v Česku vidím. Podle signálů z obou zemí ale v této chvíli žádný nápor ČR nehrozí," sdělil Škromach Právu.

Odborníci se nebojí

Odborníci se masové migrace z Rumunska a Bulharska nebojí. "Zpočátku půjde o desítky až stovky osob. Budou k nám směřovat zejména ti, kteří už u nás mají nějaké vazby," řekl zástupce pražské pobočky Mezinárodní organizace pro migraci Jan Schroth.

Doplnil, že z obou zemí už delší dobu do ČR míří odborníci, například specialisté na výpočetní techniku a zdravotní personál. Trend potvrdili i statistiky MPSV. Resort, který k nám v rámci projektu od roku 2003 láká specialisty z ciziny, nyní eviduje 420 zájemců, 174 z nich jsou právě Bulhaři. "Hledání práce bude pro ně jednodušší," shrnul Schroth.

Náhlé imigrační vlny se neobává ani demograf z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Tomáš Kučera. "Mezi Českem na jedné straně a Rumunskem a Bulharskem na straně druhé neexistují tak výrazné migrační vazby jako s mnoha jinými zeměmi. U Rumunska přistupuje navíc poněkud větší jazyková bariéra, u Bulharska větší geografická vzdálenost," konstatoval.

Kriminální rizika

Milada Horáková z Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí nicméně připustila, že příliv nových lidí může v ČR zvýšit určité druhy kriminality, mj. obchod s lidmi, převaděčství, prostituci a drogy. "V minulosti existovaly problémy spojené s nelegálními migracemi z obou zemí. To je ale potenciální možnost, která se nemusí vyplnit," řekla Právu Horáková.

Jak jsou na tom Češi ve starých zemích EU

Bez omezení: Velká Británie, Irsko, Španělsko, Portugalsko, Řecko, Finsko, Itálie, Švédsko

Částečná omezení: Nizozemsko, Belgie, Dánsko, Francie

Volný trh práce zatím neumožňují: Rakousko, Německo a Lucembursko

Reklama

Související témata:

Související články

V Rumunsku chtějí legalizovat prostituci

Legalizaci prostituce plánují rumunské úřady. Chtějí tak napomoci boji proti obchodu se ženami a sexuálnímu otroctví. Poskytování sexuálních služeb za úplatu...

Výběr článků

Načítám