Hlavní obsah

Corbyn po porážce nepovede labouristy do příštích voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Po neúspěchu Strany práce v britských parlamentních volbách oznámil jejich předseda Jeremy Corbyn, že nemá v úmyslu vést stranu do dalších voleb. Labouristé propadali, podle posledních propočtů získali 203 křesel. Porážku podle něj způsobil brexit. I když neodstoupí hned, podle BBC nastává konec jeho éry.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Lídr labouristů Jeremy Corbyn po zvolení do sněmovny oznámil, že stranu do dalších voleb už nepovede

Článek

Corbyn sice své poslanecké křeslo obhájil, po svém znovuzvolení ale přiznal, že výsledky jsou pro labouristy rozčarováním. Podle televize SkyNews jde o nejhorší výsledek labouristů od roku 1935.

Politický korespondent SkyNews Lewis Goodall uvedl, že jde o nejhorší výsledek opoziční strany od roku 2001, kdy prohráli konzervativci vedení Williamem Haguem: „A tak silnou prohru utrpěli navíc po deseti letech v opozici.“ Labouristé přitom ztratili své bašty, kde vyhrávali po desetiletí, v Newcastlu under Lyme prohráli poprvé od roku 1919.

„Nepovedu stranu do žádných dalších voleb,”  oznámil Corbyn. Okamžitě však navzdory výzvám neodstoupí. Chce zůstat v čele labouristů během reflexe výsledků a dohadech o nové politice strany.

Sám ale velké chyby nepřiznal: „Ve volební kampani jsme předložili manifest naděje, ale brexit tak polarizoval diskusi, že převálcoval normální politickou debatu.“ Zmínil, že pořád přetrvává nerovnost a nespravedlnost ve společnosti.

K odchodu Corbyna vyzval kandidát Strany práce v Stoke-on-Trentu Gareth Snell, který ve volbách neuspěl. Stěžoval si i na přístup labouristů k brexitu: „Naneštěstí se hlasy sirén ve stínovém kabinet rozhodly, že zastavení brexitu je důležitější než respektování hlasů voličů upřednostňujících brexit.”

Bývalá labouristická poslankyně Kate Hoeyová, která podporovala brexit, uvedla, že „labouristé ztratili kontakt s voliči z dělnické třídy v těch oblastech země, které hlasovaly pro odchod“ Británie z EU.

Brexit se přiblížil, konzervativci smetli labouristy

Evropa

Corbyn také čelil kritice kvůli antisemitismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám