Hlavní obsah

Co nejde politicky, půjde silou, uvedl vůdce separatistů k „osvobození“ Donbasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva/Luhansk

Vůdce neuznané Doněcké lidové republiky (DNR) Alexandr Zacharčenko uvedl, že je připraven silou osvobodit celý Donbas, jestliže se to nepovede politicky. Výrokem vyvolal pobouření Kyjeva i kritiku z Moskvy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Oběti boje na východní UkrajiněVideo: Reuters

 
Článek

„Vše, co je možné udělat pro naše krajany, bude uděláno. Vždycky jsme říkali, že osvobození (Kyjevem) okupovaných oblastí Doněcké a Luhanské oblasti je naším společným úkolem,“ řekl v Luhansku Zacharčenko, kterého citovala agentura TASS.

„Vždy jsme říkali, že toho chceme dosáhnout politickými prostředky. Jestliže tomu (v Kyjevě) nerozumějí, nechte mne podotknout, že to můžeme stejně dobře udělat vojenskými prostředky,” dodal.

Zacharčenko v Luhansku vyzval kyjevské úřady, aby na území kontrolovaném armádou umožnily separatistům přístup do infrastrukturních objektů. Ty jsou pro východ Donbasu životně důležité.

Separatisté obviňují Kyjev, že se snaží blokovat dodávky energií a dopravní spojení mezi Ukrajinou a „lidovými republikami”.

Kritika i pochopení z Kremlu

Slova Zacharčenka zkritizoval v pátek mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Takováto vyjádření samozřejmě nejsou v souladu s minskými dohodami,“ řekl.

Jisté pochopení ovšem dal najevo: „Na druhou stranu, může to mít emocionální základ, který plyne z napětí, jež vidíme na linii dotyku a které vzrostlo po agresivních akcích ukrajinských ozbrojených sil,“ doplnil.

Od konce ledna probíhají na celé frontě nejtvrdší boje za poslední dva roky. Rusko z nich viní Kyjev, ukrajinská vláda zase separatisty. Boje propukly pár dnů poté, co ukrajinští radikálové včetně několika nacionalistických povstalců začali blokovat tratě spojující Ukrajinu s oblastmi pod kontrolou separatistů.

Boje mají už tisíce obětí, trpí i děti

Podle pátečního sdělení ATO, což je ukrajinský vojenský štáb operace proti separatistům, za posledních 24 hodin padli tři ukrajinští vojáci a deset jich bylo zraněno.

Od propuknutí konfliktu na východě Ukrajiny v dubnu 2014 padlo 2197 ukrajinských vojáků, dalších 8000 jich bylo zraněno, přiznal v pátek náčelník generálního štábu Viktor Muženko.

Za dva a půl roku do 15. listopadu 2016 zahynulo v bojích 9733 lidí.

Konfliktem na Donbasu trpí i děti. Podle dětského fondu OSN UNICEF jich potřebuje na východě Ukrajiny pomoc zhruba milión. Dvě stě tisíc dětí žije ve vzdálenosti 15 kilometrů od linie dotyku, 19 tisíc jich je ohroženo minami a 12 tisíc žije ve městech, které byla za poslední měsíc ostřelována.

Poškozeno bylo palbou nejméně pět škol a dvě školky. Tisíce dětí nemohly v únoru chodit do školy.

Reklama

Výběr článků

Načítám