Hlavní obsah

Církev by se měla homosexuálům omluvit, prohlásil papež

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jerevan
Aktualizováno

Římskokatolická církev by se měla omluvit homosexuálům za to, jak se k nim chovala. V neděli to prohlásil papež František. Církev by podle něj neměla homosexuály soudit, nýbrž je respektovat. Dodal, že stejně tak by církev měla žádat o odpuštění další lidi, které odsouvala na okraj - ženy, chudáky a děti nucené otročit.

Foto: Max Rossi, Reuters

Papež František

Článek

„Zopakuji, co říká církevní katechetismus: to, že by (homosexuálové) neměli být diskriminováni, že by měli být respektováni a duchovně podporováni. Pokud je někdo gay a s dobrou vůlí hledá Boha, kdo jsem já, abych ho soudil?“ prohlásil František.

Církev by však podle papeže měla žádat o odpuštění i další skupiny lidí, které byly odsouvány na okraj a ignorovány: „Myslím si, že by se církev měla nejen omluvit homosexuálovi, kterého urazila, ale musí se také omluvit chudým, zneužitým ženám, dětem nuceným pracovat. Musí se omluvit za to, že žehnala tolika zbraním.“

František už před třemi lety potvrdil, že podle církve jsou sice homosexuální styky hříšné, ale homosexuální orientace nikoli. Někteří konzervativci ho kritizují za to, že se ve věci sexuální morálky vyjadřuje dvojznačně.

Anketa

Měla by se katolická církev omluvit homosexuálům?
Ano
58,7 %
Ne
41,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2264 čtenářů.

Související téma:

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Papež František

Reklama

Výběr článků

Načítám