Hlavní obsah

Čím dál víc chorvatských válečných veteránů páchá sebevraždu

– Vukovar

Chorvat Edin Kapidžić bojoval v 90. letech za nezávislost své země a na rozdíl od mnohých dalších se mu podařilo přežít. Jak se ale ukázalo, život ve svobodné zemi byl pro něj ještě složitější než v době války. Víc než 15 let po návratu z fronty se oběsil v parku ve Vukovaru, svém rodném městě, které během konfliktu v letech 1991 až 1995 bránil. Třiačtyřicetiletý muž po sobě zanechal ženu a čtyři děti. A stal se jedním z téměř dvou tisíc chorvatských válečných veteránů, kteří si od konce války sáhli na život.

Foto: Profimedia.cz

Chorvatští vojáci na snímku z roku 1995

Článek

Množství sebevražd mezi bývalými bojovníky za nezávislost bude nejspíš v příštích letech ještě stoupat, varují v této souvislosti odborníci. Váleční veteráni totiž stárnou a cítí se být ve společnosti, která chce již zapomenout na válku, stále méně potřební. Jak se může stres zažívaný během bojů, ale i následně, podepsat na psychickém zdraví bývalých vojáků, se ukázalo minulý týden v sousedním Srbsku.

Bývalý voják Ljubiša Bohdanović tam zastřelil třináct lidí, většinou šlo o příbuzné. Podle jeho rodiny stály za masakrem jeho vzpomínky na dobu, kdy bojoval v Chorvatsku. Podobné reakce na hrůzy války se objevují v zemích bývalé Jugoslávie zřídka, deprese a sebevraždy veteránů jsou ale stále častější.

"Mám pocit, že už nejsem na tomto světě vítán a že bych ho měl opustit," svěřil se agentuře AP Chorvat Mato Matijević, který ve válce pracoval jako řidič sanitky a přežil jeden sebevražedný útok. "Prostě tu všechno nechat a odejít," dodal.

Nemají práci, peníze a trpí depresemi a výčitkami

Po celém Balkánu mají desítky tisíc veteránů stále problémy začlenit se do společnosti a začít normálně žít. Trpí posttraumatickou stresovou poruchou, depresemi, nekontrolovatelnou zlostí a často své problémy řeší alkoholem či drogami. Mnozí si také nemohou najít práci a ocitají se ve velkých finančních problémech, což jejich stav ještě zhoršuje.

Jak rovněž někteří přiznávají, trpí pocitem viny, že právě oni přežili. "Zdají se vám sny o vašich mrtvých kamarádech, těch, kteří zemřeli ve vašich rukou, nebo těch, které jste zabil," popsal další z bývalých chorvatských bojovníků Tomislav Galović.

Veteráni v této balkánské zemi často páchají sebevraždy na veřejných místech - vyhodí se do povětří, zapálí se, jeden se dokonce oběsil na chorvatské vlajce. Podle expertů tak dávají najevo, že se cítí být zrazeni zemí, za kterou bojovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám