Hlavní obsah

Chudí Řekové se záměrně infikují HIV, aby získali peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Ekonomická situace v Řecku zcela rozvrací společnost. Jasně to ukazuje zpráva Světové zdravotnické organizace (WHO) o sociální situaci a zdraví v Evropě. Zmiňuje nejen nárůst počtu sebevražd v letech 2007 až 2011, ale také růst zločinnosti a prostituce i to, že lidé se v zoufalé ekonomické situaci záměrně nakazili virem HIV, aby získali měsíční podporu 700 eur. Uvedla to televize SkyNews.

Foto: Jorge Dan Lopez, Reuters

Symbol stužky pro nakažené AIDS vytvořený ze svíček

Článek

Polovina z nově nakažených Řeků se podle WHO infikovala sama, aby získala měsíční podporu 700 eur. Nákaza souvisí i s růstem závislosti na heroinu. Narkomani se infikovali záměrně, aby takto získali nejen peníze, ale také rychlejší přístup k substituční léčbě.

Podle Helénského centra pro kontrolu nemocí a prevenci Keelpno se ukázalo, že počet infikovaných HIV se za deset let ztrojnásobil. Zatímco v roce 2003 to bylo 3,9 lidí ze sto tisíc, v roce 2012 už 10,9. Loni se v zemi nakazilo 1180 lidí, zatímco v roce 2003 to bylo jen 434, kdy se nakazilo přenosem pomocí jehly jen deset procent osob. Nyní je situace zcela jiná, uvedla profesorka Jenny Kura Kramastinuová, která stojí v čele Keelpno. Uvedla, že polovina z nově nakažených se infikovala přenosem pomocí nakažené jehly, což podle ní souvisí také s tím, jak moc vzrostl počet Řeků, kteří si vpichují drogy.

Rostoucí počet sebevražd

Zpráva také cituje údaje řeckého ministerstva zdravotnictví, že zatímco mezi roky 2007 a 2009 vzrostl počet sebevražd o 17 procent, v roce 2010 už byl nárůst o 25 procent a v první polovině roku 2011 byl meziroční nárůst čtyřicetiprocentní.

Zdvojnásobil se i počet sebevražedných pokusů, ale také vražd a krádeží. Rozšířila se také prostituce, zřejmě též v důsledku tvrdé ekonomické situace.

Zpráva také zmiňuje, že kvůli seškrtání rozpočtu nemocnic na polovinu se radikálně snížil přístup ke zdravotní péči. Lidé kvůli nedostatku prostředků také méně chodí k lékaři anebo k zubaři, když se cítí špatně, a léčí se, až když se zdravotní problémy stanou nezvladatelnými.

Reklama

Výběr článků

Načítám