Hlavní obsah

Chudí lidé neumějí vařit, proto mají hlad, prohlásila britská baronka

– Londýn

Členka britské Sněmovny lordů baronka Anne Jenkinová prohlásila, že chudí lidé hladoví, protože neumějí vařit. Reagovala tak na pondělní zveřejnění parlamentní zprávy o chudobě a hladu v Británii. Podle serveru BBC si za svůj názor vysloužila ostrou kritiku jak z řad opozice, tak i charitativních organizací.

Foto: parliament.uk

Článek

„Dnes jsem snědla velkou mísu ovesné kaše, která stojí čtyři pence (asi 1,50 Kč). Velká mísa s cukrovými cornflaky stojí 25 pencí (asi 9 Kč),” uvedla dále politička z vládní Konzervativní strany.

Jenkinová reagovala na zprávu o chudobě ve Spojeném království, ze které vyplývá, že na potravinovou pomoc je odkázáno stále více obyvatel.

Podle charitativní organizace Trussell Trust vzrostl počet jejích potravinových bank za poslední čtyři roky z 50 na 420. Jen za poslední půlrok pomohla jen tato organizace potravinovými balíčky asi půl miliónu lidí. Potřební už prý žijí také v relativně bohatých čtvrtích Londýna, jako jsou Chelsea nebo Richmond.

Po vlně kritiky se omluvila

Po vlně veřejné kritiky se v úterý Jenkinová za svá slova v rozhovoru s BBC omluvila: „Udělala jsem chybu.” Chtěla ale prý jen upozornit na to, že po domácku připravené jídlo je často mnohem levnější a zdravější než jídlo z polotovarů.

Z části ale nadále trvá na své předchozí výpovědi: „Jako společnost jsme ztratili dovednosti v oblasti vaření. Život je podstatně levnější, když člověk umí vařit.”

Labouristé a konzervativci se řadu let přou o příčiny rostoucí potřeby potravinové pomoci. Levicová opozice viní vládní konzervativce premiéra Davida Camerona z neochoty pomáhat nejchudším příjmovým skupinám a kritizuje příliš radikální zásahy do systému sociálních dávek.

Pravicoví politici naopak tvrdí, že církve a charita často rozdělováním pomoci pouze ulehčují práci lidem, kteří by se o sebe dokázali postarat i sami.

Podle parlamentní zprávy o chudobě a hladu v Británii na přelomu tisíciletí začaly poprvé od druhé světové války růst výdaje domácností na základní potřeby.

Zatímco v roce 2003 dávalo deset procent nejchudších obyvatel na bydlení, stravu a energie asi 31 procent svých příjmů, v roce 2012 to bylo už 40 procent. Mají tak podle zprávy menší finanční polštář pro případ neočekávaných událostí. Dalšími důvody narůstající chudoby v Británii jsou prý také zadlužení, gamblerství a další závislosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám