Hlavní obsah

Chorvatský Šibenik zasáhlo zemětřesení

Zemětřesení o síle 4,7 stupně Richterovy stupnice zasáhlo v úterý před šestou hodinou ráno okolí chorvatského města Šibenik. Informovala o tom místní seizmologická služba. Zatím nejsou hlášeny větší škody.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Epicentrum zemětřesení bylo 13 kilometrů jihovýchodně od Šibeniku. Evropské středomořské seizmologické centrum (EMSC) naměřilo sílu zemětřesení ještě o desetinu stupně vyšší než chorvatští odborníci: 4,8 stupně.

Svědci podle deníku Jutarnji list uvedli, že otřesy trvaly sotva několik vteřin, byly ale velice silné. Obyvatelé Šibeniku vybíhali z domů, po odeznění záchvěvů se do nich ale zase vrátili.

"Dosud nám lidé neoznámili významnější škody. Máme informaci, že v obci Vrpolje z domu vypadla část zdi a dopadla na auto, ale nikdo nebyl zraněn," sdělili deníku na tísňové lince 112. Operátoři museli nejčastěji uklidňovat vystrašené občany.

Chorvatské dráhy oznámily, že dočasně přerušují vlakový provoz na úsecích Šibenik–Knin a Split–Knin, než dokončí preventivní kontrolu železniční trati.

V Chorvatské vesnici se po zemětřesení stále objevují nové díry v zemi

Koktejl

Chorvatsko prožívá období zvýšené seizmologické aktivity. Koncem loňského prosince ho zasáhlo silné zemětřesení o síle 6,4 stupně, které z valné části srovnalo se zemí město Petrinja, ležící asi 50 kilometrů jihovýchodně od Záhřebu. V něm i okolí způsobilo značné materiální škody a bezprostředně si vyžádalo sedm lidských obětí. Další, byť méně intenzivní otřesy následovaly v centrálním Chorvatsku v následujících týdnech.

Seizmoložka Marija Mustačová televizi N1 řekla, že dalmatský Šibenik a okolí jsou novým epicentrem s ohledem na otřesy půdy v uplynulých měsících. "Během dne a dnech následujících lze očekávat v této oblasti další slabé otřesy," řekla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám