Hlavní obsah

Chorvatsko zavřelo hranice a převáží migranty do Maďarska

Právo, Ivan Vilček
Aktualizováno

Na chorvatsko-maďarskou hranici dorazilo v pátek odpoledne prvních 23 autobusů převážejících uprchlíky. Na druhé straně u přechodu Beremend se shromáždili maďarští vojáci a policisté, na místě jsou i dva obrněné vozy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci v Chorvatsku se snaží dostat do autobusů jedoucích do MaďarskaVideo: Reuters

 
Článek

Migranti podle reportéra televize HírTV přecházejí hranice, kde je převezmou maďarští policisté a nechají je nastoupit do připravených autobusů na maďarské straně. Policie potvrdila, že je převážejí do dvou registračních center, a to do střediska Szentgotthárd na rakouském pomezí a do Vámosszabadi, které leží u hranic se Slovenskem.

„Od soboty by měla přímo na hranicích fungovat tranzitní zóna, kde se budou migranti registrovat,“ dodal reportér televize HírTV. Zatím do Maďarska dorazilo kolem 3000 migrantů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na státní silnici ve směru na maďarské město Nagykanizsa se v pátek večer objevila velká skupina migrantů. Asi tisícičlenný dav doprovází policejní automobily. Migranti televizi M1 řekli, že přišli z Chorvatska a chtějí do Rakouska. „Když jsme jim řekli, že jsou v Maďarsku, překvapilo je to. Mysleli si, že jsou v Slovinsku,“ uvedla televize.

Foto: MTI

Obrněné vozy na maďarsko-chorvatské straně hranice

Maďarsko v úterý uzavřelo hranice a uprchlíci začali vzápětí proudit do Chorvatska. Během dvou dnů jich dorazilo přes čtrnáct tisíc a na takový příliv lidí nebylo Chorvatsko připravené.

Foto: MTI

Běženci přijíždějí v autobusech na chorvatsko-maďarskou hranici.

Úřady proto v noci na pátek zavřely sedm z osmi přechodů na hranici se Srbskem. Otevřený zůstal pouze přechod Bajakovo-Batrovci, přes který vede hlavní dálniční spojení mezi oběma zeměmi. Ministr vnitra Ranko Ostojić upozornil, že kapacity země jsou vyčerpány. I po uzavření přechodů však překračují uprchlíci hranici na jiných místech.

Foto: MTI

Maďarští policisté čekají na migranty na chorvatsko-maďarské hranici

Chorvatský premiér Zoran Milanović v pátek prohlásil, že Chorvatsko se sice o migranty proudící do země ze Srbska postará, ale nemůže je na svém území nechat. "Co jiného můžeme dělat? Jste v Chorvatsku vítáni a můžete přes něj projít. Ale jděte dál. Nejde o to, že bychom vás neměli rádi, ale o to, že toto není vaše konečná destinace," uvedl Milanović Migranty proto bude posílat dál do Evropské unie přes Slovinsko a Maďarsko.

Foto: MTI

Obrněnec Humwee maďarské armády na hranicích s Chorvatskem

To, že Chorvatsko není cílem běženců, potvrzují nejnovější statistiky. Do pátečních tří hodin odpoledne dorazilo do Chorvatska 15 400 migrantů, o azyl požádala pouze jedna žena s dětmi, uvedla ministryně zahraničí Vesna Pusićová.

Foto: MTI

Žiletkový drát na maďarsko-chorvatské hranici

Maďarský premiér Viktor Orbán oznámil, že v pátek ráno začala výstavba bariéry ze žiletkového drátu na 41kilometrovém úseku maďarsko-chorvatské hranice. Stejný zátaras na srbsko-maďarské hranici způsobil odklon trasy migrantů ve směru do Chorvatska.

Reklama

Výběr článků

Načítám