Hlavní obsah

Chorvatsko se stalo 28. zemí EU

Záhřeb
Aktualizováno

Chorvatsko se úderem nedělní půlnoci stalo formálně členem Evropské unie, která se tak rozrostla na 28 států. Chorvatsko je po Slovinsku druhou bývalou jugoslávskou republikou, která splnila podmínky členství. Oslav v této balkánské zemi se zúčastnily zhruba tři desítky hlav států včetně českého prezidenta Miloše Zemana.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Chorvatsko se stalo 28. zemí EUVideo: Reuters

 
Článek

„S úderem půlnoci vaše země překročila důležitý práh,“ sdělil jásajícímu davu v Záhřebu předseda Evropské rady Herman Van Rompuy. „Nadobro to změní život vaší země,“ dodal.

„Vstup Chorvatska do Evropské unie potvrzuje, že každý z nás je součástí evropského demokratického a kulturního souboru hodnot,“ prohlásil chorvatský prezident Ivo Josipović.

Foto: ČTK/AP

Oslavy vstupu do EU v Záhřebu

Foto: ČTK/AP

Oslavy vstupu do EU v Záhřebu

Foto: ČTK/AP

Půlnoční ohňostroj u chorvatsko-slovinského hraničního přechodu Bregana

Foto: ČTK/AP

Chorvatský prezident Ivo Josipović s Dalií Grybauskaitéovou, prezidentkou Litvy, která nově předsedá EU. Litevská prezidentka svému chorvatskému protějšku předala dres s nápisy Evropská unie, jeden tým, jeden sen.

Foto: ČTK/AP

Oslavy vstupu Chorvatska do EU v Záhřebu

Foto: Marko Djurica, Reuters

Chorvatsko se stalo 28. členem EU.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Hraniční přechod Bajakovo na hranici Chorvatska se Srbskem

Přístupové rozhovory s Bruselem ukončil Záhřeb formálně na konci loňského června. Přičlenění k EU také loni v lednu schválili sami Chorvaté v referendu.

Na delší dobu poslední

Vstup Chorvatska do EU bude na delší dobu zřejmě poslední, protože bohaté státy jako Norsko či Švýcarsko o členství zájem nemají a východoevropské země spolu s Balkánem na vstup nejsou připraveny. V přístupových rozhovorech sice postupoval rychle Island, který má většinu legislativy s EU již sladěnou, vyjednávání ale letos pozastavil s tím, že počká na výsledek referenda. To se uskuteční zřejmě v příštím roce.

Kandidátský status má vedle Islandu ještě Turecko, Černá Hora, Makedonie a Srbsko. Přístupové rozhovory Brusel zatím nezahájil s Makedonií a Srbskem, nejpozději v lednu 2014 ale EU s Bělehradem začne oficiálně vyjednávat.

Reklama

Související témata:

Související články

Chorvaté v ulicích oslavují vstup země do EU

Chorvaté v ulicích oslavují vstup země do Evropské unie. Někdejší jugoslávská republika se k evropskému bloku oficiálně připojí úderem půlnoci. Oslavy, jak...

Výběr článků

Načítám