Hlavní obsah

Chorvatsko komplikuje dětem vstup do země

– PRAHA

Podle nového chorvatského zákona, který platí v zemi od letošního ledna, musí mít dítě do 18 let, které do země necestuje se svým zákonným zástupcem, písemný souhlas rodičů ověřený notářem. Pokud dítě jede k chorvatskému Jadranu třeba s babičkou, musí mít od rodičů vyplněný formulář s množstvím osobních údajů.

Článek

"Nezletilý cizinec, který bez doprovodu zákonného zástupce přijíždí do Republiky Chorvatsko, musí mít doklad o souhlasu zákonného zástupce," sdělil Novinkám mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Podle Okamury musí doklad obsahovat osobní údaje dítěte, jeho zákonných zástupců a také toho, kdo dítě na cestě doprovází. Dále je nutné vyplnit prohlášení o souhlasu a uvést důvod a dobu pobytu. Podpis musí být ověřen notářem.

Navíc musí být dokument v chorvatštině nebo angličtině, jak upozornila Okamura. 

"Nařízení bylo zavedeno kvůli schengenské úmluvě, podle které je každý stát povinen starat se o nezletilé osoby," komentovala nový zákon velvyslankyně Chorvatska v ČR Božena Leš pro televizi Nova, která na nové nařízení upozornila.

České úřady o nařízení nevěděly, Okamura se zlobí

O novém chorvatském předpisu podle Novy ještě před několika dny nevědělo ani české ministerstvo zahraničí (MZ). "Zjistili jsme to od našich kolegů z ostatních zemí, kteří měli s tímto právním předpisem problémy," uvedla mluvčí MZ Zuzana Opletalová.

"Nechápeme, proč nás chorvatská strana informovala o tomto novém zákoně až nyní, těsně před sezónou," uvedl Okamura. "Otazníkem zůstává, proč chorvatskou legislativu průběžně nemonitoruje také například české velvyslanectví v Chorvatsku," dodal.

Chorvatsko se bojí o turisty, připravuje změnu

Chorvaté podle Novy zjistili, že zákon je moc přísný a mohli by tak přijít o spoustu turistů. Připouštějí, že na změnách už se pracuje. "Očekáváme, že u nás v Chorvatsku projde změna zákona a snížení věkové hranice na 16 let," dodala Božena Leš.

Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější místa, kam Češi jezdí. Jen loni tam vyjelo 760 000 Čechů, včetně dětí a mladých lidí do 18 let.

Doklad o souhlasu zákonného zástupce musí obsahovat:
Osobní údaje o zákonných zástupcích nezletilého cizince
Osobní údaje o plnoleté osobě, v jehož doprovodu přijíždí nebo odjíždí
Prohlášení o souhlasu
Důvod pobytu
Doba pobytu
Doba platnosti souhlasu
Podpis zákonných zástupců
Zdroj: AČCKA

Reklama

Výběr článků

Načítám