Hlavní obsah

Chceme odstřelit most mezi Ruskem a Krymem, potvrdil ukrajinský generál

Krymský most, nazývaný též Kerčský most je pro ukrajinskou armádu vojenským cílem číslo jedna. V rozhovoru pro rádio Svobodná Evropa to řekl generálmajor ukrajinských ozbrojených sil Dmitrij Marčenko, který v prvních dnech invaze vedl obranu Mykolajiva a Mykolajivské oblasti.

Foto: Pavel Rebrov, Reuters

Celkový pohled na most na Krym

Článek

Na otázku, zda se most přes Kerčský průliv stane jedním z cílů ukrajinské armády, až obdrží slíbené zbraně, Marčenko odpověděl: „Ano, na sto procent. Není to tajemství ani pro jejich armádu, ani pro naši armádu. Vědí to jejich civilisté i naši civilisté. To bude cíl číslo jedna, kterého je třeba dosáhnout,“ řekl.

Je podle jeho slov nutné přetnout hlavní trasu pro získávání rezerv. „Jakmile se to stane, zpanikaří,“ uvedl Marčenko. „A věřte mi, že ti, kteří na Krymu běhali s ruskými vlajkami, si rychle vezmou ukrajinské a budou pobíhat s ukrajinskými. Bohužel, populace tam je taková,“ dodal.

Už 20. dubna Alexej Danilov, tajemník ukrajinské Rady pro národní bezpečnost a obranu varoval, že pokud se Ukrajincům naskytne příležitost, most přes Kerčský průliv, který Rusko postavilo po okupaci Krymu, zasáhnou.

Šéf NATO Stoltenberg: Ukrajina by měla dostat další těžké zbraně

Evropa

Že je Kerčský most na mušce, naznačila i ukrajinská vojenská rozvědka, která zveřejnila jeho kompletní technickou dokumentaci.

Krymský most je spojnice Ruska přes Kerčský průliv s poloostrovem Krym. Je koncipován jako dvojitý a určen pro silniční a železniční dopravu. Vede z Kerčského poloostrova přes ostrov Tuzla a Tuzlanskou kosu na Tamaňský poloostrov.

Ruská armáda přes něj přemisťuje své jednotky a vybavení na území Krymu a na jih Ukrajiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám