Hlavní obsah

Charisma papeže Františka utvrzuje Benedikta, že odejít bylo správné

– Vatikán

Emeritní papež Benedikt XVI. řekl, že charisma jeho nástupce Františka ho každý den utvrzuje, že rozhodnutí bylo správné. Podle katolického serveru Zenit to sdělil svému hostu, jenž si přál zůstat v anonymitě. Benedikt XVI. věří, že rozhodnutí k odchodu z čela římskokatolické církve mu vnukl Bůh.

Foto: Reuters

Papež František se v únoru loučil se svým předchůdcem Benediktem XVI.

Článek

„Řekl mi to Bůh,” citoval odpověď bývalého papeže zdroj, jenž s Benediktem o důvodech jeho rezignace hovořil v bývalém vatikánském klášteře Mater Ecclesiae, který je nyní Benediktovým domovem.

Nešlo o zjevení nebo něco podobného, ale o „mystickou zkušenost”, popsal prý papež utváření přesvědčení, že má rezignovat. Byl to Bůh, který v něm nechal uzrát „absolutní přání” zůstat sám jen s Bohem, soustředěný v modlitbě, vysvětlil zdroj.

Podle téhož zdroje emeritní papež také řekl, že zmíněná „mystická zkušenost” pokračovala i v měsících po odchodu z čela církve a potvrzovala mu správnost rozhodnutí. Dodal, že čím déle vnímá charisma svého nástupce Františka, tím víc chápe, že rozhodnutí bylo „vůlí Boží”.

Agentura AFP připomíná, že 86letý Benedikt XVI. je velkým příznivcem racionálního myšlení a svým vyjádřením chtěl utnout spekulace, které by jeho rozhodnutí dávaly do souvislosti s konkrétním zázračným jevem.

Související téma

Foto: Tony Gentile, Reuters

Papež Benedikt XVI.

Benedikt XVI. překvapivě oznámil svou rezignaci 11. února a post opustil 28. února.

Reklama

Související témata:

Související články

Jan Pavel II. bude prohlášen za svatého

Vatikán uznal druhý zázrak zesnulého papeže Jana Pavla II., takže bude svatořečen. Příslušný dekret podepsal papež František, uvedla v pátek tisková agentura...

Výběr článků

Načítám