Hlavní obsah

Čeští ministři o jednání Rady EU nejeví velký zájem

Čeští ministři se účastní zasedání Rady EU nejméně ze čtyř zemí, které se v dohledné době chystají na předsednictví v Evropské unii. Vyplývá to z analýzy Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) pro projekt České zájmy v EU. Nejpoctivěji zasedání navštěvují členové švédského kabinetu.

Foto: Virginia Mayo/Pool, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Slovinsko bude unii předsedat od letošního července, Francie o půl roku později. Následují Česká republika a od začátku roku 2023 Švédsko.

Na jednáních Rady EU se pravidelně scházejí ministři členských zemí, věnující se určité oblasti - například zdravotnictví, zemědělství, školství nebo zahraničním záležitostem. "Domlouvají tam svoji společnou pozici k návrhům evropské legislativy, o níž poté vyjednávají s Evropským parlamentem. Jednání se tak týkají i všech ministrů české vlády," uvádí analýza.

Sofagate plně obnažila rivalitu bruselských institucí

Evropa

Z 97 zasedání Rady EU, jež se konala mezi 20. květnem 2020 a letošním 18. květnem a měla doložitelný seznam účastníků, se členové vlády zúčastnili 40, tedy méně než poloviny. Francouzští ministři navštívili 51 zasedání, slovinští 66 a švédští 83, tedy zhruba 85 procent.

Létají spíš náměstci

Česko je zároveň jedinou ze čtveřice sledovaných zemí, která na jednání posílá častěji náměstky než ministry. Stalo se tak v 47 případech, zatímco Francie tak učinila 34krát, Slovinsko na 24 zasedáních a Švédsko pouze na osmi.

Českou republiku také často zastupovali velvyslanci ze Stálého zastoupení ČR při EU, a to desetkrát. Častěji velvyslance na zasedání vyslala Francie, a to ve 12 případech.

Česko chystá rekordně chudé předsednictví EU

Evropa

"Je pravda, že někdo za naši zemi se každého jednání účastní - jenom to v našem případě bohužel často nejsou největší politické váhy, ale pouze jejich zástupci. Když české ministry evropská agenda nezajímá a nechávají ji na úřednících, sami se vzdávají svého hlasu v Evropě a možnosti ovlivnit a prodiskutovat návrhy, které se v konečném důsledku dotknou i českých občanů,” uvedla analytička AMO Vendula Karásková.

Například ministryně spravedlnosti Marie Benešová se podle analýzy nezúčastnila zasedání ani jednou, stejně jako ministr školství Robert Plaga (oba za ANO).

Babiš se účastní vždy Evropské rady

Velká část jednání se kvůli koronavirové pandemii konala on-line, analýza tudíž zahrnuje jak osobní zasedání, tak videokonference. Neobsahuje například zasedání euroskupiny, neboť ČR není v eurozóně, mezinárodní setkání s představiteli jiných států nebo neformální zasedání ministrů organizovaná předsedajícím státem.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se podle tvůrců vždy účastní jednání Evropské rady, tedy premiérů či prezidentů zemí EU. Ti se mohou nechat v případě nutnosti zastupovat lídrem jiného státu. Zasedání Evropské rady do analýzy zařazena nebyla, jedná se o jiný orgán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám