Hlavní obsah

Česko chystá rekordně chudé předsednictví EU

Brusel

Dva roky před začátkem českého předsednictví v Evropské unii řeší čeští diplomaté v Bruselu, jak úspěšně zvládnout jeho organizaci se zhruba třetinovým rozpočtem proti roku 2009, kdy ČR vedla Radu EU poprvé a zatím naposledy. Kvůli úsporám sešlo z původně zvažovaného nákupu nové budovy v Bruselu a omezený bude i počet posil stálého zastoupení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Do příprav předsednictví navíc zasáhne i změna na nejvyšším českém postu při unijní centrále v Bruselu: do konce roku by podle informací ČTK měl odejít šéf stálého zastoupení při EU, velvyslanec Jakub Dürr, který s omezováním výdajů nesouhlasí.

Česko se chopí vůdčí role v sedmadvacítce členských zemí v červenci 2022. Česká vláda loni v říjnu schválila na návrh premiéra Andreje Babiše rozpočet předsednictví ve výši 1,24 miliardy korun, což koaliční sociální demokracie i část opozice považuje za podhodnocené výdaje. Podle bruselských diplomatů je to vůbec nejnižší částka, s níž se hodlá nějaká členská země své klíčové role zhostit, a limituje to české možnosti prosadit své priority.

Na české předsednictví EU půjde 1,2 miliardy. Málo, nedá se to řídit přes Skype, varuje Zaorálek

Domácí

„Česká republika je s nejnižším personálním zabezpečením a nejmenším rozpočtem mezi členskými zeměmi unikátem," řekl Dürr s tím, že kvůli nedostatku peněz může být problém zajistit hladký chod předsednictví, jak jej zvládají jiné unijní země. Mimo jiné kvůli nesouhlasu s úsporným plánem by podle diplomatických zdrojů měl současný velvyslanec do konce roku své místo opustit. České úřady ani sám Dürr to zatím oficiálně nepotvrdili.

Místo posil studenti a stážisté

Zatímco Babiš tvrdí, že snížením rozpočtu na necelou třetinu oproti roku 2009 chce ušetřit přebytečné výdaje za reprezentaci či nepotřebné cestování, bruselští diplomaté se obávají, že kvůli úsporám přijdou o důležité posily. České stálé zastoupení usilovalo o to, aby jeho stovku běžných zaměstnanců na období před a v průběhu předsednictví doplnilo dalších 122 lidí. Místo toho jich přijde 58 a další místa obsadí studenti či stážisté.

Druhé české předsednictví EU: škrty a hlavně už žádné Promopro

Domácí

Diplomaté soudí, že nedostatek kvalifikovaných odborníků může zkomplikovat vůdčí českou roli při vyjednávání o návrzích unijních norem schvalovaných členskými zeměmi.

Předtím než návrhy schválí ministři, odehrávají se většinou dlouhé diskuse v expertních skupinách a na schůzkách velvyslanců. Právě v těchto skupinách může mít Česko nižší zastoupení, než měly během svých předsednictví jiné unijní země, což podle Dürra může oslabit českou roli při přípravě norem a prosazování priorit.

Nebude ani nová budova

Čeští zástupci v Bruselu se rozloučili i s vidinou nové budovy, kterou ještě loni plánovaly nejen pro účely předsednického období koupit české úřady. Do šestipatrového objektu se mělo přestěhovat stálé zastoupení při EU i česká ambasáda v Belgii a měl tam být dostatek míst pro zaměstnance přijaté kvůli předsednictví.

Ministerstvo zahraničí však mimo jiné s ohledem na úspory vynucené koronavirovou krizí v květnu od téměř třičtvrtěmiliardového nákupu ustoupilo a stálé zastoupení nyní shání v jiné budově pronájem kanceláří potřebných pro předsednictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám