Hlavní obsah

Česko má konečně voleného premiéra. Vládne ale Rusnok, všímá si zahraničí

Jmenování Bohuslava Sobotky (ČSSD) do funkce premiéra si všímají i zahraniční média. Poukazují přitom na poměrně dlouhou dobu, která uplynula od parlamentních voleb a páteční ceremonií na Pražském hradě. Všichni zahraniční korespondenti jedním dechem varují před nestabilitou budoucího kabinetu.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman s premiérem Bohuslavem Sobotkou na Pražském Hradě

Článek

Rakouská tisková agentura APA konstatovala, že Sobotka se stal premiérem až po téměř třech měsících od předčasných voleb, v nichž ČSSD těsně zvítězila. "Tolik času mezi oběma termíny v dějinách země ještě nikdy neuběhlo," napsala APA.

Zablokovaná situace ale může podle německé DPA pokračovat další týdny, i když má Česká republika v osobě Bohuslava Sobotky zvoleného premiéra. Než budou všichni členové budoucího kabinetu středolevé koalice sociálních demokratů, křesťanských demokratů a protestního hnutí ANO definitivně schváleni, bude mít Zemanovi věrný prozatímní premiér Jiří Rusnok vládu ve svých rukou, upozornila agentura.

Třecí plochy

DPA také zmiňuje možné třecí plochy. Vidí je především v případě budoucího křesťanskodemokratického ministra zemědělství Mariana Jurečky. Poukazuje na další personální problém budoucího kabinetu, a to Milana Chovance, o něm píše jako o „rychlokvašce na právech”.

Agentura připomíná i Zemanovy výhrady k navrženému kandidátovi na ministra průmyslu Janu Mládkovi. Zmiňuje i potíže okolo Babiše, který může nastoupit až poté, co bude přijat nový zákon o státní službě.

Tiskové agentury vyzdvihují také skutečnost, že součástí příští vlády levého středu bude hnutí ANO miliardáře Babiše, přičemž agentura AFP Babišovo hnutí označuje za "populistické", zatímco Reuters za "středové".

Tahanice o úsporná opatření

Agentura Reuters očekává, že Sobotka uvolní fiskální politiku a také bude usilovat o těsnější vztahy s jádrem Evropské unie. Nyní však musí Sobotka ještě přesvědčit svého dlouholetého rivala, prezidenta Miloše Zemana, o svém seznamu ministrů, upozorňuje Reuters.

Agentura konstatuje, že nový český premiér hodlá zastavit to, čemu říká "smrtící spirála" úsporných opatření, ale jeho výdajové plány narazí na limity, které mu nastaví koaliční partneři: „Hnutí ANO odmítá zvyšování daní, které prosazuje Sobotka, a političtí analytici říkají, že tato strana by se mohla stát prvkem nestability v koalici... Sobotkovi by mohly být rovněž na překážku nevalné vztahy s prezidentem Zemanem."

Česko je však podle agentury zvyklé na politickou nestabilitu, za posledních 20 let mělo deset premiérů. Trhy ale většinou politiku ignorovaly díky nízkému, byť rostoucímu, dluhu, uzavírá Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám