Hlavní obsah

Česká vlajka jako rohožka byla prý nedorozuměním

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Za nedorozumění označili občanští aktivisté aféru kolem umístění české vlajky na podlaze při příležitosti kontroverzní výstavy Privátní nacionalismus v Košicích.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Vybrat účelově jedno dílo a vyvolat spor, který vyvolává nacionalistické vášně, je hlubokým nedorozuměním celého záměru výstavy, která kritizuje právě nacionalistické tendence,“ uvedl ve středu na tiskové konferenci v Bratislavě aktivista Fedor Blaščák.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Výstava se na jaře stala terčem kritiky kvůli umístění české vlajky na podlaze. Část návštěvníků výstavy to označila za krajně nevhodné a uvedla, že vlajka působí jako rohožka. Někteří návštěvníci vlajku položenou na zemi obešli, jiní po ní šlapali. Proti umístění vlajky protestovala také česká velvyslankyně na Slovensku Livia Klausová.

Autorem kontroverzního díla je výtvarník Dalibor Bača, který potvrdil, že umístění vlajky na zemi u vchodu bylo záměrem. „Sám návštěvník se mohl rozhodnout, zda bude po díle šlapat, nebo ne,“ uvedl Bača. Výtvarník tvrdí, že na zemi byla umístěna československá vlajka, nikoli česká.

Slovenské ministerstvo kultury dodatečně odebralo organizátorům výstavy dotaci ve výši 5000 eur (137 tisíc Kč).

Klausovou obvinil z přepjatého nacionalismu

„Aby bylo jasné ministerstvu kultury i velvyslanectví České republiky, my si po hlavě skákat nenecháme, pokud chtějí politici rozhodovat o tom, které umění je přípustné a které ne,“ zdůraznil Blaščák. „Vadí mi nacionalismus velvyslankyně České republiky na Slovensku, který vyjádřila ve svém dopise, spojený s velmi nízkou mírou informovanosti o tomto díle. V reakci slovenských státních orgánů nám vadí velmi nízká kompetentnost v posuzování agendy současného umění,“ konstatoval Blaščák.

Aktivista zdůraznil, že se jedná o československou vlajku a chápe, že žijící českoslovenští legionáři se mohou cítit uraženi tímto dílem, protože oni pod touto vlajkou riskovali život. „Lidé si pamatují rok 1968, nebo rok 1989, kdy byly tyto vlajky znamením a příslibem něčeho nového. To je však neopravňuje uzavřít tuto debatu jednostranně a vyhlásit v protikladu se záměrem autora, že to není vlajka československá, ale že je to vlajka česká,“ dodal.

Instalaci zopakují další

Aktivista Blaščák také ve středu oznámil zahájení petiční akce na podporu organizátorů výstavy. K tomu by asi 15 kulturních institucí v Česku a na Slovensku mělo instalovat ve svých prostorách maketu bývalé československé a současné české vlajky na znak solidarity s organizátory zmíněné výstavy. „Byl to náš nápad, jak projevit solidaritu. Vlajka je opět na zemi,“ dodal Blaščák.

Podle aktivistů se do akce zapojila například Slovenská národní galerie i pražská galerie Tranzitdisplay.

Anketa

Považujete za nevhodné, že umělci na výstavě umístili českou vlajku na podlahu?
Ano
91 %
Ne
9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9570 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám