Hlavní obsah

Češi čekající v Číně na evakuaci by se měli vrátit do Evropy do konce týdne

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět Čechů, kteří kvůli epidemii nového koronaviru uvízli v Číně, se brzy vrátí na Starý kontinent. České ministerstvo zahraničí vyjednává o jejich evakuaci s francouzskými úřady. Francie do Číny vypraví dvě letadla pro vlastní občany a Češi by mohli letět s nimi. Domů by se tak mohli vypravit ještě do konce tohoto týdne, potvrdilo Novinkám ministerstvo zahraničí.

Foto: Cheng Min, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Evakuaci českých občanů z Číny koordinujeme s Ministerstvem zahraničních věcí Francie, které organizuje vyslání dvou letadel do Wu-chanu. Naší prioritou je zajistit odlet českých občanů z oblasti do konce týdne,“ upřesnil pro Novinky Michal Dudáš z tiskového odboru ministerstva zahraničí.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian již v pondělí upozornil, že bude všechny evakuované čekat čtrnáctidenní karanténa. S tou musí před cestou do Francie písemně souhlasit a tato povinnost by se proto vztahovala i na repatriované Čechy.

Ministerstvo zahraničí s okamžitou platností přestalo Číňanům vydávat víza

Domácí

Podle aktuální bilance si virus dosud vyžádal v Číně 170 obětí a přes 7800 lidí se infikovalo. Čína i další země světa kvůli strachu z dalšího šíření přijaly preventivní opatření, což komplikuje návrat lidí z oblastí, kde se nemoc šíří.

Roušky z nanovláken vyvinuté v Česku se k nám zatím nedostanou. Čína stáhla produkci pro sebe

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám