Hlavní obsah

Češce hrozí v Rakousku vězení kvůli smrti šestiletého syna při alpské túře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wels
Aktualizováno

Státní zastupitelství v severorakouském městě Wels v úterý obžalovalo z usmrcení z nedbalosti 42letou Češku, jejíž šestiletý syn zemřel letos v únoru při neštěstí u alpského jezera Mondsee na horské túře. V případě odsouzení ženě hrozí až tři roky vězení. Informovala o tom agentura APA.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Žena, která podle deníku Krone Zeitung pochází z Prahy, byla v únoru na túře na hoře Drachenwand se svým synem, partnerem a rodinným přítelem. Podle policie se skupina vydala 22. února dopoledne na zajištěnou cestu (takzvanou viu ferratu) na vrchol hory, kam se dostala až pozdě odpoledne.

Při cestě z vrcholu už za tmy chlapec uklouzl a spadl do hloubky 60 až 70 metrů. Když se k němu dostal záchranný tým, nepodařilo se mu už dítě oživit. Nasazení vrtulníku nebylo v náročném terénu možné.

Rakouská policie obvinila Češku, které zahynulo dítě při horské túře

Evropa

Dítě na ferratě nemělo co dělat

Podle tehdejšího vyjádření šéfa záchranářů matka a její partner túru už předtím několikrát absolvovali, dítě s sebou ale měli poprvé. Ferrata Drachenwand má klasifikaci obtížnosti na stupni C/D, což znamená vyšší náročnost s velmi obtížnými pasážemi. Je určena dospělým turistům.

Skupina se dostala ferratou na vrchol hory Drachenwand až po 7 hodinách, okolo páté odpoledne. To bylo, jak poznamenávají odborníci, příliš pozdě. „Na tuto roční dobu je to příliš pozdě, začíná se stmívat. A když zahájíte sestup, náhle je tma,“ uvedl Heinz Hemetsberger z horské záchranné služby Mondeseeland.

Státní zástupce zdůvodnil obžalobu mimo jiné tím, že dítě nebylo dostatečně zajištěno po celou dobu túry. Podle něj matka neměla dítě na tak obtížnou trasu vůbec brát.

U Kaprunu se zřítilo dítě v kočárku z 80metrového srázu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám