Hlavní obsah

Čerstvě položený trávník ve městě zmizel, sotva Putin odjel

– Moskva

Rusové si lámou hlavu nad novou záhadou: kam se poděl trávník, kterým úřady v Pskově na severozápadě země zkrášlily ulice před příjezdem premiéra Vladimira Putina? Největší popularitu zatím získala dvě vysvětlení: buď je trávník "putovní" a provází premiéra při cestách po celé zemi, anebo ho rozkradli místní "papaláši" na své chaty. Každopádně zeleň zmizela vzápětí po premiérově návštěvě.

Článek

Ironické video zachycující pokládání trávníku, asfaltování ulic a natírání budov před návštěvou vzácného hosta už viděly tisíce lidí. "Část trávníku uschla, část si asi někdo přivlastnil," konstatuje pak autor záběrů, zachycující stav ulic po odjezdu šéfa vlády.

Zatímco podle komentátora stanice Echo Moskvy je docela dobře možné, že "exkluzivní trávník" je nedílnou součástí premiérova doprovodu, list RBK Daily naopak doufá v kýženou "místní iniciativu", i když v daném případě opět posloužila k budování "Potěmkinovy vesnice".

Tradice z dob carevny Kateřiny II. v ruských regionech dodnes žije, jakkoli prezident Dmitrij Medvěděv už dal najevo, že si další "Potěmkinovy vsi" vidět nepřeje. Kupříkladu před pár lety v Kirově před příjezdem hlavy státu tak horečně dávali město do pořádku, že nový asfaltový koberec přikryl i koleje na železničním přejezdu. Předloni v Jekatěrinburgu před summitem natírali střechy a fasády, ale jen z uliční strany, kterou by hosté mohli zahlédnout.

Zato v Nižném Novgorodu nyní před summitem s předáky Evropské unie dali do pořádku nejen nábřeží kvůli plavbě hostů po Volze, ale i odlehlé čtvrti. Ve stejnou dobu v Saransku před Putinovou obhlídkou nové kliniky sice nový trávník neměli, ale ten stávající prý alespoň přetřeli svěží barvou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám