Hlavní obsah

Černá noční můra, volný pád a katastrofa, hodnotí tisk německé eurovolby

Berlín

Volný pád koaličních stran, katastrofa sociální demokracie, noční můra SPD. Tak nazývají výsledek německých vládních stran konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové a sociálních demokratů SPD po volbách do Evropského parlamentu. Obě uskupení mají za sebou nejhorší výsledek ve své historii a v obou partajích se už hledají důvody volebního propadáku a viníci.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Sociální demokracie diskutuje o osudu své šéfky Andrey Nahlesové.

Článek

Jako katastrofu pro SPD, která získala jen 15,8 procenta hlasů, vnímá volby deník Tagesspiegel i zpravodajská stanice Deutsche Welle. List Frankfurter Allgemeine Zeitung se zase ptá, proč se sociální demokracie potápí. „Ani největší pesimisté mezi sociálními demokraty ve svých nejděsivějších nočních můrách nemohli počítat s tím, že to bude tak špatné,“ uvedla ve svém komentáři veřejnoprávní televize ARD.

„Poprvé od konce druhé světové války neskončila (SPD) v celoněmeckých volbách na prvním nebo druhém místě, ale třetí. To se rovná zemětřesení,“ je přesvědčena Deutsche Welle.

Šéfka strany Andrea Nahlesová nejenže nedokázala úpadek SPD zastavit, ale podle některých sociálních demokratů ho naopak urychlila. Jenže zatím není v dohledu nikdo, kdy by mohl stranu spasit. Řada sociálních demokratů navíc před rychlými změnami v čele strany varuje.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Šéfka CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová, vpravo šéf CSU Markus Söder a vlevo Manfred Weber

Ve vážných problémech je ale také konzervativní unie CDU/CSU. Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung dokonce míní, že Křesťanskodemokratické unii (CDU) hrozí, že se začne potápět stejně jako SPD. „Ani u CDU už nic není takové, jaké to bývalo za Merkelové,“ míní televize ARD, která poznamenává, že ve straně rostou pochybnosti o Annegret Krampové-Karrenbauerové, která Merkelovou koncem loňského roku na předsednickém postu vystřídala. Pokud nebude CDU úspěšná ve trojici zemských voleb na podzim, může to Krampovou-Karrenbauerovou vážně ohrozit.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Bavorský premiér Markus Söder

Za odliv voličů mladších 30 let podle špiček CDU může také posun části straníků a mladých konzervativců příliš doprava.

Server Spiegel Online jako jeden z problémů CDU/CSU zmiňuje neschopnost stran oslovit mladší voliče, kteří se v evropských volbách masově přiklonili k Zeleným. „Mládež se politizovala,“ soudí list Süddeutsche Zeitung.

Reklama

Výběr článků

Načítám