Hlavní obsah

Centrum Kyjeva se proměnilo v bojiště, osmnáct mrtvých

Kyjev
Aktualizováno

V ukrajinském hlavním městě Kyjevě se v úterý znovu rozhořely tvrdé střety policie s protivládními aktivisty. Podle agentury Reuters zemřelo nejméně 18 lidí, včetně sedmi policistů. Zraněných jsou stovky. Policie dala protestujícím ultimátum, které uplynulo, aniž by aktivisté ustoupili. V bojiště se centrum ukrajinské metropole proměnilo poté, co policie večer zasáhla proti hlavnímu táboru opozice na náměstí Nezávislosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na kyjevském náměstí Nezávislosti zuří střety mezi demonstranty a policií Video: Reuters

 
Článek

V centru Kyjeva zněla střelba a výbuchy, uvedla agentura Reuters. Úterek se stal nejkrvavějším dnem od začátku protestů před třemi měsíci.

Na náměstí Nezávislosti hoří stany demonstrantů a zapálené pneumatiky. Těmi chtěli protestující zabránit policistům v postupu směrem k táboru. Rozebírali rovněž provizorní stavby, které si na náměstí postavili, aby mohli použít na podpal jejich dřevěné konstrukce.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Policie v úterý večer zahájila zásah proti demonstrantům na náměstí Nezávislosti. Ti se bránili ohnivými barikádami a kameny.

Pořádkové síly používají vodní děla, gumové projektily, slzný plyn a ohlušující granáty. V ulicích jsou také obrněné transportéry.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ozbrojení protivládní demonstranti při úterních násilných střetech v Kyjevě.

Opoziční vůdce Vitalij Kličko vyzval protestující, aby náměstí bránili. „Nikam odsud nepůjdeme,” hřímal Kličko z pódia, pod kterým se podle některých informací shromáždilo až 20 000 lidí a další desítky jich tam mířily. „Toto je náš ostrov svobody a my ho ubráníme," dodal opoziční vůdce.

Foto: Vlad Sodel, Reuters

Zranění lidé míjejí policistu.

Demonstranti útočili na policejní kordony vytrhanou dlažbou a lahvemi se zápalnou směsí, v ulicích znovu vyrostly barikády.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti zaútočili na těžkooděnce, po střetech zůstaly v Kyjevě desítky zraněnýchVideo: Reuters

Lékaři za úterek evidují přes 400 zraněných, jsou mezi nimi demonstranti i policisté.

Opoziční předáci si na noc dohodli krizovou schůzku s prezidentem Viktorem Janukovyčem. Vitalij Kličko s ním začal jednat před půl jedenáctou večer.

Útok na štáb vládní strany

Demonstranti se v průběhu dne pokusili proniknout do sídla ukrajinského parlamentu a vyplenili hlavní štáb vládní Strany regionů. Ukrajinské bezpečnostní složky pak daly opozici čas do 17:00 SEČ k uklidnění situace. Po uplynutí ultimáta začala proti demonstrantům zasahovat.

Foto: Konstantin Grishin, Reuters

Dvě z obětí v Kyjevě

Opozice vyzvala své příznivce, aby ji přišli do centra podpořit. Doprava ale vázne, protože byly uzavřeny všechny stanice metra. Vláda navíc oznámila, že od půlnoci bude regulovat i příjezd aut do Kyjeva.

Foto: Konstantin Grishin, Reuters

Policisté odnášejí zraněného kolegu.

Opoziční předák Arsenij Jaceňuk už dříve na hlavním kyjevském náměstí vyzval příznivce, aby setrvali, protože se zásahové jednotky zřejmě pokusí proniknout do jejich tábora v noci.

Ke zdrženlivosti a zastavení násilí vyzvalo ústy svého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera Německo. Stejnou výzvu adresovala polská diplomacie prostřednictvím ukrajinského velvyslance ve Varšavě a následně na prezidenta Janukovyče apeloval i český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti zaútočili na těžkooděnce, po střetech zůstaly v Kyjevě desítky zraněnýchVideo: Reuters

V ulicích bylo rušno od dopoledních hodin. Policie nasadila ohlušující granáty a gumové projektily. Povolána byla také zásahová jednotka Berkut i obrněné transportéry.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Protivládní aktivista hází zápalnou láhev do řad policistů.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Střet demonstrantů s policií v Kyjevě

Podle médií byly zraněny i ženy, které zasáhly gumové projektily. Mezi zraněnými je podle listu Fokus i fotoreportér agentury Reuters, jemuž přímo na prsou explodoval ohlušující policejní granát.

K tvrdému střetu došlo u budovy parlamentu, kde se policisté pokusili zastavit protestní průvod tří tisíc lidí vedených předákem nacionalistické banderovské strany Svoboda Olehem Ťahnybokem. Dav se zastavil asi deset metrů před kordonem policistů. Občas z něj vybíhaly skupinky mladých lidí a házely na policisty kameny, lahve a Molotovovy koktejly. Někteří na policisty také odpalovali petardy, napsala Ukrajinska pravda.

Foto: ČTK/AP

Protestující zapalují i pneumatiky.

Foto: Vlad Sode, Reuters

Protestující prorazili policejní korodnem s pomocí nákladního vozu.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští demonstranti u parlamentu házejí předměty na policisty.

Demonstranti také zapálili pneumatiky a zmocnili se několika policejních vozů. Některé zapálili. Vnikli i do domu, z jehož střechy házeli policisté ohlušující granáty.

Nakonec kordon prorazili pomocí nákladního automobilu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ulice Kyjeva připomínají válečnou vřavuVideo: Reuters

Situace je značně chaotická, v centru docházelo v průběhu dne ke střetům na více místech. V Mariinském parku, kde se od rána konal mítink stoupenců vládní Strany regionů, došlo také k násilnostem.

Jedna skupina demonstrantů se pokusila vyrazit dveře u vchodu do budovy vládní Strany regionů. Na objekt zaútočili lahvemi se zápalnou směsí, petardami a kamením. Pronikli dovnitř, ale policie útočníky z poničených kanceláří hlavní vládní strany vytlačila.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Demonstranti vybíhají z davu odpůrců vlády a házejí kameny na policisty.

Střety přišly krátce poté, co demonstranti vyklidili okupované budovy a prokuratura zastavila jejich stíhání. [celá zpráva]

Zablokovaný parlament, opozice obsadila řečniště

Ukrajinský parlament má jednat o změně ústavy, která by měla omezit moc prezidenta, jak tomu bylo do roku 2004. Vládní většina ale se změnou nesouhlasí a dosud ji blokovala. Má převahu 50 hlasů. Opoziční vůdci varovali, že zablokování změny ústavy může přilít oleje do ohně protestů.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Policie vypálila do davu demonstrantů ohlušující granát.

Opoziční poslanci v úterý obsadili předsednické lavice a blokovali jednání. Asi čtyřicet zastupitelů opozičních stran UDAR, Vlast a Svoboda tak protestovalo proti neochotě vládní většiny zařadit do jednacího programu debatu o ústavní reformě.

Poslanci Strany regionů spolu s komunistickými zastupiteli kvůli blokádě předsednických míst Sněmovnu opustili. Opozice z tohoto kroku usoudila, že vládní tábor ztratil zájem na kompromisu a do reformy ústavy se zapojit nehodlá. "Dnes se zjevně o ničem hlasovat nebude," řekl novinářům opoziční poslanec Oles Donij.

Šéf parlamentu Volodymyr Rybak se pod tlakem bouřlivých událostí zhroutil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti zaútočili na sídlo Janukovičovy strany v KyjevěVideo: Reuters

Související témata

Foto: ČTK/AP

Protesty na Ukrajině trvají dva měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinci v Kyjevě v lednu připomínali Stepana Banderu

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám