Hlavní obsah

Čechy volby nezajímaly, horší z celé EU byli už jen Slováci

• Aktualizováno

Volební účast v České republice nedosáhla ve víkendových eurovolbách ani na dvacet procent. Nakonec přišlo jen 18,2 procent voličů. Horší výsledek v Evropské unii zaznamenalo už jen Slovensko, kde k urnám přišlo pouze 13 procenta lidí.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Sčítání hlasů v eurovolbách

Článek

Celoevropský průměr přitom činil 43,11 procenta, i když tenvylepšila povinná účast v některých zemích v čele s Belgií.

Nezájem o eurovolby byl v ČR mnohem větší než jinde i přesto, že lidé v tuzemsku mohou hlasovat dva dny, v pátek i v sobotu. Obyvatelům jiných evropských zemí musí stačit jeden den. Většina zemí volila v neděli.

Na neúčast si po vyhlášení výsledků stěžovaly strany napříč politickým spektrem, mimo jiné i premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Dokonce se domnívá, že právě kvůli nezájmu voličů ztratila sociální demokracie v europarlamentu tři křesla. [celá zpráva]

Šéfa Úsvitu Tomia Okamuru nezájem Čechů popudil natolik, že chce na evropská témata v budoucnu upozorňovat častěji. [celá zpráva]

Celková celoevropská účast byla jen o málo vyšší než v roce 2009, kdy se dostavilo 43 procent voličů. Po desetiletích se tak zastavil propad. Mluvčí europarlamentu v Bruselu Jaume Duch-Guillot to označil za "historický obrat".

V Belgii 90 procent

Ve zmiňované Belgii přišlo k urnám 90 procent voličů, stejně tak v Lucembursku, kde je hlasování rovněž povinné.

Nadpoloviční účast byla v Dánsku, Irsku a Švédsku. V Německu uváděli odhad 47,9 procenta, ve Francii 43,5 procenta a v Británii jen 36 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám