Hlavní obsah

Čaputová zářila v Budapešti v kostýmu z c. a k. historie

Právo, Ivan Vilček, Budapešť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Klimatické změny, energetika a migrace byly hlavními tématy jednání slovenské prezidentky Zuzany Čaputové s maďarským prezidentem Jánosem Áderem v Budapešti. Čaputová přicestovala ve čtvrtek na první oficiální návštěvu tohoto sousedního státu.

Foto: Zsolt Szigetvary, ČTK/AP

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se svým maďarským kolegou Jánosem Áderem

Článek

Áder, který se podobně jako jeho slovenská partnerka angažuje v enviromentální oblasti, zdůraznil, že lidstvo dospělo v otázce ochrany životního prostředí do poslední možné hodiny.

Čaputová připomněla, že chce být prezidentkou všech občanů Slovenska včetně 450 tisíc příslušníků maďarské menšiny na jihu země.

Foto: Zsolt Szigetvary, ČTK/AP

Zuzana Čaputová a János Áder při setkání v Budapešti

Slovenská média si všimla, že Čaputová si oblékla kostým bramboříkové barvy s prvky, které připomínaly uniformy uherských husarů a slovenských dobrovolníků z poloviny 19. století. „Oblečení prezidentky dávalo najevo silnou symboliku vztahu dvou států, které mají společnou historii z období Rakouska-Uherska,“ napsal Denník N.

Opoziční deník Népszava napsal, že provládní média s oblibou označují prezidentku za agentku amerického finančníka George Sorose. Čaputová to v Budapešti důrazně odmítla. „Jednoznačně se ohrazuji vůči takovým lžím. Média by se měla vyhýbat šíření konspirační propagandy,“ řekla.

Foto: Zsolt Szigetvary, ČTK/AP

Zuzana Čaputová a János Áder při setkání v Budapešti

Reklama

Výběr článků

Načítám