Hlavní obsah

Calais hrozí Britům, že nebudou smět provádět hraniční kontroly na území Francie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Calais/Paříž

Starostka francouzského města Calais Natacha Bouchartová vyzvala k přesunutí táborů uprchlíků do Británie. Chce zrušit dohodu, která umožňuje Británii provádět hraniční kontroly na francouzské straně Lamanšského průlivu. Starostka prohlásila, že Británie musí nést důsledky svého rozhodnutí opustit Evropskou unii.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Migranti v Calais míjejí stan s nápisem, Londýn můj sen.

Článek

„Britové musejí nést důsledky svého rozhodnutí,“ řekla Bouchartová v televizi. Obrátila se na vedení země: ”Jsme nyní v silné pozici, abychom prosadili náš požadavek na přehodnocení dohody, a vyzýváme prezidenta, aby uplatnil svůj vliv. Musíme dát všechno na stůl a musí to být prvek rozdělení a sdílení.“

Její snahu podpořil šéf regionu Hauts-de-France, kde se Calais nachází. ”Angličané chtěli zpátky svou svobodu, musejí si vzít zpátky také svou hranici,“ řekl Xavier Bertrand.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault to ale odmítl a prohlásil, že hranice Francie s Británií zůstanou pro migranty na francouzské půdě, napsala agentura AP. Ideu odmítl: ”Znamenalo by to také spustit na vodu čluny pro lidi, kterým by jinak hrozilo utopení? Myslím si, že bychom měli diskutovat seriózně.“

Ayrault zdůraznil, že zůstanou v platnosti i další francouzsko-britské dohody o migraci, stejně jako jiné významné smlouvy týkající se například obrany a bezpečnosti.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Anglická vlajka vlaje ne táborem migrantů v Calais.

Ve francouzském přístavu Calais v současné době táboří v provizorních podmínkách tisíce migrantů v naději, že se jim podaří dostat se přes Lamanšský průliv na britské ostrovy.

Francouzští představitelé již před referendem varovali, že pokud se Britové rozhodnou pro brexit, nechá Francie volně proudit tisíce migrantů přes Lamanšský průliv do Británie. Varoval před tím i britský premiér David Cameron. V únoru upozornil, že dobrá spolupráce s Francií by nemusela po odchodu pokračovat v plném rozsahu. Zmiňoval právě kontroly na území Francie. List The Daily Telegraph citoval jeho slova, že kdyby Francie s kontrolami přestala, „tisíce zájemců o azyl tábořících v severní Francii by tu byly doslova přes noc.“

Reklama

Výběr článků

Načítám