Hlavní obsah

Bývalé vedení France Telecom jde za šikanu do vězení

Paříž

Bývalé vysoce postavené manažery firmy France Telecom, včetně exředitele Didiera Lombarda, poslal v pátek soud v Paříži do vězení. Všichni také musejí zaplatit tučné pokuty, napsala agentura DPA. Podle verdiktu soudu se dopustili tvrdé šikany, která vedla ve firmě v období mezi lety 2008 až 2009 k vlně sebevražd.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Didier Lombard, bývalý ředitel France Telecom

Článek

Lombard a další dva manažeři byli odsouzeni k ročnímu vězení, z toho osm měsíců podmíněně, a k pokutě 15 tisíc eur (382 tisíc korun). Společnost, která je od roku 2013 známá pod jménem Orange, by pak měla zaplatit pokutu ve výši 75 tisíc euro (1,95 milionu korun).

Ve Francii to bylo poprvé, kdy byla společnost a její vedoucí pracovníci postaveni před soud kvůli šikaně. Jeden ze zaměstnanců, kterého situace ve firmě dohnala k sebevraždě, napsal v dopise na rozloučenou, že je společnost řízená terorem.

Zoufalí pracovníci France Télécom páchali sebevraždy. Manažerům hrozí vězení

Evropa

Odsouzení odmítají vinu a chtějí se proti rozsudku odvolat. Tvrdí, že restrukturalizace byla nutným hospodářským krokem. U soudu tvrdili, že odchody zaměstnanců byly „dobrovolné“ a „přirozené“.

Soud se zabýval případy 39 zaměstnanců, z nichž 19 si v období let 2008 až 2009 vzalo život a další se o sebevraždu pokusili. Lidé, kteří se rozhodli pro sebevraždu, zanechali dopis, v němž uváděli, že se jejich život stal nesnesitelným kvůli poměrům na pracovišti. Ředitel společnosti Lombard měl dokonce říci, že lidé odejít musí, ať už „oknem, nebo dveřmi“.

France Télécom, která zaměstnávala kolem 100 tisíc lidí, byla tehdy privatizována a procházela restrukturalizací. Odejít muselo 22 tisíc lidí, tedy pětina zaměstnanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám