Hlavní obsah

Byla to obyčejná bouřka, ale po hodině už rvala silnice, popisuje Češka živel v Rakousku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Laviny bahna, přívaly vody, k tomu se sypaly z nebe kroupy. Vypadalo to jako konec světa, popsala z místa Novinkám Petra Skurová čtvrteční bouřky v údolní oblasti Glemmtal jižně od Salcburku. Všechno podle jejích slov začalo kolem šesté večer obyčejnou bouřkou, kterou provázel normální déšť.

BEZ KOMENTÁŘE: Záplavy v SaalbachuVideo: Pro Novinky.cz Petra Skurová

 
Článek

„Byla to normální letní bouřka. Tomu, že by měly přijít průtrže mračen a následně záplavy, nic nenasvědčovalo,“ vzpomíná. Dokonce to vypadalo, že po chvíli bouřka skončí. „Vypadalo to, že bouřka nebude dlouho trvat, na některých místech se začala obloha protrhávat. Během hodiny bylo ale všechno jinak,“ popisuje Petra Skurová, která žije v Saalbachu.

Foto: Petra Skurová

Řeka Saalbach, její hladina stoupala každou minutou

Podle jejích slov začalo intenzivně pršet tak, že nebylo na krok vidět. Současně se zvedala hladina řeky. „Šlo to potom všechno strašně rychle. Najednou se rozezněly sirény a byl vyhlášený poplach. Měli jsme štěstí a stačili jsme dojet domů, ale v té době jsme už měli před domem vodu,“ popsala Novinkám.

Okamžitě byla uzavřena silnice jak z města, tak do města. V té chvíli už živel řádil v nedalekém městečku Hinterglemm. „Tam voda sebrala mosty, zničila silnici a brala vše, co bylo v jejím dosahu. Myslím, že k rozvodnění řeky tam přispěly i horské prameny, které kvůli intenzivním dešťům nabraly na síle,“ domnívá se Skurová.

Foto: Čtenářka novinek

BEZ KOMENTÁŘE: Povodně v Saalbachu

Vypráví, že úřady počítaly s evakuací, nakonec to ale nebylo nutné. Ona sama měla štěstí, voda se zastavila před jejich domem. „Žiji tady pět let, ale nic podobného jsem zde nezažila,“ řekla. Překvapila ji ale rychlost, s jakou se obyčejná bouřka proměnila v živel.

Odstraňování následků bleskových záplav je podle jejích slov velmi rychlé a pochvaluje si i celkovou zorganizovanost záchranných prací. Podle místních úřadů by poničená silnice měla být už během pátku zprovozněna v jednom pruhu. „Jsme ale nervózní. Když spolu mluvíme (bylo po 15.00, pozn. redakce) začíná se opět zatahovat a hřmí. Tak čekáme, co se stane, ale doufáme, že jsme si to už vybrali,“ dodala Petra Skurová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám