Hlavní obsah

Budou-li diváci pískat při hymně, zápas se zruší, nařídil Sarkozy

Novinky, rei, The Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Zápasy francouzského fotbalové týmu budou zrušeny, jestliže diváci budou při hymně nevhodně hluční. Nařídil to prezident Nicolas Sarkozy po úterním přátelském zápase s Tuniskem, kde Marseillaisu z tribun přehlučili pískáním a bučením potomci afrických přistěhovalců.

Článek

Podobná situace nastala už při dvou předchozích utkáních Francouzů s týmy bývalých francouzských kolonií v severní Africe. Při úterním zápase také dav asi 50 tisíc lidí, většinou původem z Afriky, skandoval „Tunisko, Tunisko“ a bučel při představování francouzských hráčů. Poté, co Francie vsítila třetí gól a vedla 3:1, většina přihlížejících stadión opustila.

Prezidenta Sarkozyho, který se na začátek dostavil s mírným zpožděním, chování potomků původních imigrantů šokovalo. Hlučení kulminovalo, když byl představován francouzský hráč Hatem Ben Arfa, jenž má tuniské rodiče.

Média to odsoudila, komentátoři však poznamenali, že většina diváků byly děti mezi patnáctým a dvacátým rokem věku. „Nejsou to zodpovědní dospělí,“ komentoval zpravodajský server 20 minut.

Prezident měl jiný názor a hned nařídil, že příští zápas bude za podobného scénáře zrušen. Na poznámku šéfa fotbalové federace Jean-Pierra Escalettese, že za vypuštění davu do ulic v takové situaci neručí, Sarkozy odvětil, že odpovědnost za bezpečnost převezme stát.

Sarkozy se fotbalovým fanouškům postavil, už když byl ministrem vnitra. V roce 2003 prosadil za urážku národní vlajky a hymny na stadiónu až půlroční trest vězení a pokutu v přepočtu až 180 tisíc korun. Současná resortní ministryně Michèle Alliot-Marie už policii nařídila najít nejhorší provinilce z úterka.

Reklama

Výběr článků

Načítám