Hlavní obsah

Budeme mít Národní gardu, oznámil Putin na poradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V Rusku vznikne nový bezpečnostní útvar pro boj s terorismem a organizovanou zločinností. Prezident Vladimir Putin na poradě v Kremlu oznámil, že nově zřízená Národní garda bude vytvořena na bázi vojsk ministerstva vnitra. Šéf Kremlu zároveň nařídil, aby federální protidrogová agentura FSKN a federální migrační služba FMS přešly pod gesci resortu vnitra.

Foto: ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Organizační změny mají podle ruských médií posílit koordinaci bezpečnostních složek a účinnost jejich boje s hrozbou terorismu, s rozmáhajícím se organizovaným zločinem, ilegálním přistěhovalectvím a šířením narkotik.

Podle prezidenta má Národní garda převzít funkce obávaných speciálních bezpečnostních jednotek OMON a oddílu rychlé reakce SOBR, které dosud spadaly pod ministerstvo vnitra.

Putin bude mít gardu pod palcem

Z Putinova rozhodnutí vyplývá, že zatímco dosavadní vojska ministerstva vnitra byla podřízena resortnímu ministrovi, jejich nástupkyni Národní gardu bude přímo řídit prezident.

Ruská vojska ministerstva vnitra mají podle dostupných údajů zhruba 170 tisíc mužů. Nikdy nebyla součástí armády, i když jsou ze zákona doplňována s využitím branné povinnosti.

Jejich hlavním úkolem je dbát o zachování ústavního zřízení a veřejného pořádku. V případě vnějšího ohrožení státu nicméně mají fakticky plnit roli pravidelné armády. Klíčovou roli sehrály tyto útvary například v obou čečenských válkách. Vojska ministerstva vnitra mají i vlastní rozvědku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám