Hlavní obsah

Brusel chce zakázat pesticidy likvidující včely

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Pesticidy ze skupiny neonikotinoidů se chystá na dva roky zakázat Evropská komise, protože podle některých studií stojí za katastrofálním úbytkem včel.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Tři typy těchto pesticidů vyráběné koncerny Bayer a Syngenta představují podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin „vysoké riziko“ pro řadu opylovačů včetně včel. Znemožňují včelstvům vychovat příští královny a poškozují hmyzu mozek. Autoři zprávy ovšem připustili, že nedošli k jednoznačným výsledkům „kvůli nedostatku údajů“.

O užívání těchto chemikálií se podle britského listu The Guardian členské státy EU minulý měsíc nedohodly, přestože návrh opatření počítal s jejich omezením jen na plodiny, které včely opylovávají.

Podle regulí EU ale může Komise vyhlásit až dvouleté moratorium, které má zahrnout i zákaz prodeje těchto chemikálií drobným pěstitelům. Kritici jí ale vytýkají, že její moratorium nezakáže nasazení těchto pesticidů u ozimých plodin.

Neonikotinoidy jsou jedovaté pro hmyz, působí na jeho nervový systém. Jsou rozpustné ve vodě a aplikují se formou zálivky do půdy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám